Lösenordskrav på mobila enheter
Samhället förändras och vi med den, vilket man sett med den mobila utvecklingen. Vi har i dag en stor volym av så kallade smartphones bland våra anställda vilket ger oss mervärden i form av bl.a. ökad tillgänglighet och tillgång till information snabbt och enkelt. Vi ser även att detta är en trend som kommer att öka med fler mobila lösningar i framtiden inom kommunens verksamheter.
Det här innebär att kommunens information lämnar de traditionella miljöerna och kommer ut i periferin och fram till idag helt utan någon form av säkerhet. Det här har uppmärksammats av oss som jobbar med kommunens säkerhet (kommunens säkerhetsgrupp) och vi har nu tagit ett omfattande grepp om just säkerheten kring kommunens information i mobila enheter, genom att på beställning låtit IT-avdelningen genomföra denna förändring.
Kommunen har en skyldighet att upprätthålla och tillhandahålla information i kontrollerade former rörande allt från enskilda personer till allmän samhällsinformation. Det gör att kommunen också har krav på att se till att denna information bevaras och att dess riktighet säkerställs, vilket innebär att vi måste upprätta vissa säkerhetsmekanismer på de system vi förvaltar. Därför har vi bl.a. krav på lösenord på alla våra datorer där man får åtkomst till kommunens information.
För att få en minsta gemensam säkerhetsnivå på alla våra mobila enheter innebär det att ett lösenord eller pinkod på minst 4 tecken krävs för att få synkronisera kommunens information.
Kravet på lösenord är inte för att skydda den mobila enheten, utan för att skydda informationen man väljer att ha i den mobila enheten. Det innebär att, om jag väljer att synkronisera mot kommunens epostsystem med min privata mobila enhet, tvingas jag att acceptera de säkerhetskrav som ställs.
Känner man att det här blir besvärligt så kan man alltid välja att radera bort epostkontot ur den mobila enheten. Då försvinner lösenordskravet.
Det positiva i detta med lösenord är att inte bara kommunens information som skyddas utan all information i mobilen som t.ex. bilder från jobbet eller på sina barn, dokument man skrivit, mötesanteckningar, banktjänster, SMS eller musik man valt att ha i sin mobila enhet.