Källa: PC För Alla nr 9 september 2012.
Den som har använt iPhone i några år har vant sig vid att koppla in telefonen till datorn via USB-kabel och synkronisera med Itunes. Men också en funktion för att säkerhetskopiera en iPhone trådlöst finns numera inbyggd från start. Du behöver ett iCloud-konto, som är detsamma som ditt vanliga Applekonto.
Tidigare kostade tjänsten pengar, men idag är den gratis i grundutförande. För att säkerhetskopiera hela telefonen kan du dock behöva köpa extra utrymme, speciellt om du har många foton eller filmer.
Vissa användare har klagat över att bildkvaliteten sänks via tjänsten Photo Stream, som laddar upp nytagna bilder automatiskt. Satsa på en rejäl säkerhetskopiering om du vill vara säker på att få den i perfekt kvalitet. Den kan dessutom användas för att återskapa allt inklusive nedladdade appar och viktiga anteckningar.
Iphone
Fixa säkerhetskopiering
- Öppna Inställningar och välj iCloud
- I iClouds meny kan du välja vad på din IPhone som ska föras över till onlinetjänsten.
- Längst ned i programmet hittar du inställningarna för lagring och säkerhetskopiering.
- Se till att slå på säkerhetskopiering med reglaget.
- När du har telefonen på laddning, är ansluten till ett trådlöst nätverk och låser telefonen kommer innehållet att säkerhetskopieras.
- Räcker inte utrymmet? Tryck på knappen Köp mer utrymme och uppgradera direkt från telefonen.
- Klart! Nu kommer innehållet på din mobil kopieras en gång om dagen - helt och hållet automatiskt.
Återställ innehållet
Din nya Iphone kan enkelt få tillbaka allt innehåll från den gamla. När du slår på den nya telefonen, välj Återställ från Icloud-säkerhetskopia, skriv in användarnamn och lösenord. Vips så laddas hela säkerhetskopian ned och installeras.
Priser
5 GB: Gratis
10 GB: 150 kronor per år.
20 GB: 300 kronor per år.
50 GB: 750 kronor per år.
Android
Google ligger bakom mobiloperativsystemet Android, och som vanligt handlar det mest om lagring online när det gäller produkter från det företaget.
Eftersom Android-telefonerna kommer från många olika tillverkare finns det inte en tjänst som fungerar för alla. Kolla med företaget bakom din telefon, kanske rekommenderar de en viss tjänst som fungerar enklast. I
Vi andra får trixa med ett par olika inställningar.
Observera att eftersom alla Android-telefoner är olika, kan det se något annorlunda ut på just din mobil. I vårt exempel har vi använt Nexus S, som är i princip identisk med Samsung Galaxy S.
Så kommer du igång...
Den här metoden där du kopierar inställningar säkerställer att du får med dig till exempel nätverksinställningar och bokmärken till din nästa telefon om din nuvarande skulle försvinna.
- Gå till Settings, Personal, Backup and reset. Där markerar du både Backup my data och Automatic restore.
- Gå till Settings, Personal, Accounts and Sync. Där väljer du ditt Googlekonto.
- Markera alla alternativ så all din Information synkroniseras automatiskt i bakgrunden.
... och så fixar du resten
För att säkerhetskopiera andra saker bör du titta på ett tredjeparts program. Ett uppskattat alternativ är My Backup Pro, en app för 5 dollar (35 kronor). Det finns också en testversion som fungerar gratis i 30 dagar.
Du hittar appen genom att söka i Google Play, och när du har Installerat appen och startat den möts du av en enkel meny. Tryck på Backup för att komma igång.
Du kan spara din säkerhetskopia lokalt på ett minneskort eller online. En lokal kopia kan vara praktisk att ha, men hjälper dig inte om du tappar hela telefonen. Om du sparar på nätet ombeds du att skapa ett konto och välja ett lösenord.
Tyvärr ingår bara 100 MB gratis lagringsutrymme. Det kan räcka gott för att spara sms och liknande, men om du säkerhetskopierar fotografier kommer det snabbt att bli fullt. Dags att köpa mer plats, vilket du kan göra från telefonen.
I appen finns också ett alternativ för att återskapa från en säkerhetskopia - ditt första val om du har raderat något av misstag eller tvingats köpa en ny telefon.
Kopieringen kan schemaläggas i förväg, men räkna inte med att My Backup Pro ska fungera helt automatiskt.
Priser
100 MB: Gratis
250 MB: 1 dollar per månad
1 GB: 2 dollar per månad
Windows Phone
Även Microsofts mobiloperativsystem har byggt in möjlighet till säkerhetskopiering, dels till din egen dator, dels online. I centrum står ditt Live-konto, som används till allt från kalendrar och e-post till lagringstjänsten Skydrive.
Tanken är att du knappar in dina kontouppgifter i telefonen och direkt får tillgång till ditt material, oavsett var det finns lagrat. Det görs dock ingen fullständig säkerhetskopiering av hela din telefon till molnet. Till exempel kan du inte räkna med att ha sms sparade om du inte har tagit en kopia till din dator. Snarare handlar det om synkronisering av e-post, kalendrar och adressboken mellan telefonen och Microsofts tjänster. Med rätt inställningar skickas alla bilder du tar med mobilen till en katalog på Skydrive. Men se upp om du är noga med kvaliteten på bilderna, upplösningen sänks till 1024 x 768 pixlar. Det räcker för publicering på nätet, men är långt mindre än vad många mobilkameror klarar av. Till exempel har kameran i en Nokia Lumia 800 upplösningen 3264 x 2448 pixlar.
Microsoft satsar hårt på att få lagra även dina dokument, så också dessa kan kopieras till nätet.
Nedladdade appar då? Om du byter telefon behöver du inte betala för dem igen, men de måste laddas ned på nytt. Det slipper du med en lokal kopia på datorn, som måste göras manuellt via Zune-programmet.
Så kommer du igång…
- Använd alltid samma Live-konto på din telefon och på webbtjänsterna. På så sätt kommer du åt mycket av din information direkt.
- Från kameran, välj Inställningar och markera att du vill ladda upp dina bilder.
- Motsvarande kan göras vid dokumenten. Du kan också ange var du vill spara ett dokument när du skapar det. Vill du ha det på mobilen eller sparat på nätet?
- Kalendrar, e-post och adressboken kräver inga speciella inställningar. Synkroniseringen sker automatiskt.
- För att komma åt din Information från en dator, logga in påwww.windowsphone.com.
- Där hittar du bilder och dokument och kan klicka dig vidare till kalendrar och andra funktioner.
- Om du använder en annan e-postadress, till exempel Gmail, så hittar du din e-post där som vanligt.
Priser
7 GB: Gratis
20 GB extra: 69 kronor per år
50 Gb extra: 173 kronor per år
100 GB extra: 347 kronor per år