Piteå kommun vill att utrustningen inom kommunens äldreboenden ska vara likadana så att handhavandet sker på samma sätt. När Piteå kommuns smärtpumpar inom äldreomsorgen skulle bytas ut såg sjuksköterskan Karin Särkijärvi Johansson till att de pumpar som byttes ut kom till användning på ett sjukhus i Vietnam.
– När man behövde nya smärtpumpar fanns den typ man tidigare använt inte längre kvar att köpa in och då valde man att byta ut alla pumpar så att det blev lika på alla hus. Det är en säkerhetsfråga, säger Karin Särkijärvi Johansson, sjuksköterska.
Karin jobbar till vardags som sjuksköterska i poolen inom äldreomsorgen i Socialtjänsten. Tillsammans med sin man, läkaren Rolf Johansson, åker hon varje år och gästjobbar ideellt på ett sjukhus i Uong bi i norra Vietnam.
I Sverige har sjuksköterskorna en vid behovs ordination att gå på, men i Vietnam måste sjuksköterskan ringa doktorn för varje injektion. Med smärtpumpen kan doktorn ordinera så att man får en kontinuerlig smärtlindring vid livets slut.
– En kvinna som fick smärtlindring med smärtpump kunde för första gången på flera veckor sova en hel natt. Hon var så otroligt tacksam över det, säger Karin Särkijärvi Johansson.
Karin berättar att hennes uppdrag i Vietnam har varit att lära ut hur vi i Sverige jobbar med vård i livets slutskede.
– När jag började jobba i Vietnam 2014 hade de problem med att smärtlindra en kronisk smärta. Tidigare fick alla på sjukhuset i Vietnam samma dos morfin oavsett ålder, kroppsstorlek och sjukdomsbild. Vi har flera år jobbat med att förklara att palliativ vård handlar om att se människan och göra det så bra som möjligt i livets slut. Smärtpumparna har varit en bra hjälp för att visa på att man måste utgå från individen när man vårdar patienterna.
Text: Jeanette Ögren Viklund