Bedrägerier ökar markant och många konsumenter blir lurade av bedragare. Vanligt är nu att bedragarna ringer och utger sig för att vara bankens säkerhetsavdelning och de vill att konsumenten loggar in. Logga aldrig in på någons uppmaning! Banken ringer inte upp på det sättet. Bedragaren som ringer vet inte ens vilken bank du har eftersom det är banksekretess. Berätta aldrig vilken bank du har.
Skydda värdefull information
Börja med att fundera på vilken information du har som är värdefull och om det finns några risker med hur du hanterar den. Personnummer, lösenord, kortuppgifter, passnummer, fotografier, kvitton, avtal och affärsinformation är exempel på viktig information vare sig den är din eller din familjs.
Vad kan hända och vad kan du göra?
Någon kan komma över ett lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.
Skapa därför starka lösenord. Kolla upp sajter innan du anger dina kortuppgifter. Och var försiktigt med vilken info du sprider på nätet. Fundera också på hur du lagrar information och vilka uppgifter du behöver ha tillgång till när strömmen går. Vidare är det bra tänka till kring hur du säkerhetskopierar din viktigaste information.
Det är inte bara datorn som behöver skyddas. Du kan bli uppringd eller få mail av någon du tror jobbar för en myndighet och som ber om värdefull information. Ge aldrig ut information till någon som kontaktar dig. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.
Så minskar du risken att få kortuppgifter stulna:
- Se till att sidor du handlar på är anslutna till 3D Secure
- Lämna aldrig ut dina kortuppgifter till okända människor eller på webbplatser di du inte känner till
- Handla inte från osäkra webbsidor
- Kontrollera med din bank om vilka säkerhetslösningar som finns för ditt kort och se till att de har aktiverats
- Förvara alltid kortuppgifterna på ett säkert sätt
- Tänk på att alltid spärra ditt kort direkt om du misstänker att någon obehörig kommit över dina kortuppgifter, eller om kortet blir stulet. Lägg gärna in telefonnumret till din banks spärrtjänst i mobiltelefonen.
- På kampanjens webbplats får du mer information om hur du skyddar dina kortuppgifter. Dessutom kan du bland annat läsa om hur du gör dina lösenord säkrare.
Om du drabbas ska du:
- Spärra kortet, bankdosan eller ditt BankID
- Polisanmäla
- Göra en kortreklamation/anmälan till din bank
- Kontakta din Konsumentvägledare på Piteå kommun
Konsument Piteå, telefon 0911-69 70 10
Mer information hittar du via länkarna nedan