Texten nedan är hämtad ur boken ”Stadens fattiga fick gåvor av Piteå Jultomtar – En sammanställning ur Sällskapet Piteå jultomater åren 1881-1973” av Kenth Brännmark, Piteå 2003.
Under slutet av 1800-talet började Sverige förändras på grund av den snabba industriella utvecklingen. Samhället genomgick en total omvandling där trä- och järnindustrin expanderade medan jordbrukets roll minskade. Med förbättrad folkhälsa och högre materiell standard kom problemet med fattigdom att bli synligare i och med att befolkningen koncentrerades på en liten yta i staden. Fattigvården fick därför ökade uppgifter men räckte inte till vilket gjorde att olika former av välgörenhet uppstod, bland annat Sällskapet Jultomtar. Dessa sällskap fanns på ett flertal platser i Sverige, från Ystad i söder till Luleå i norr.
Föreningen bildas i Piteå
Sällskapet Piteå Jultomtar bildades den 17 december 1881 då ett 20-tal personer samlades i rådhuset. De sammankallade var bland annat handlaren J A Öqvist, rektor M G Högbom och vaktmästare F A Nordqvist.
Föreningens styrelse skulle bestå av ordförande, kassör samt fem kvinnliga ledamöter men endast en valdes 1881, borgmästarinnan Clara Baudin.
Sällskapets uppgift, inkomster och medlemmar
Det fastställdes att föreningens uppgift skulle vara att genom gåvor, framförallt kläder och matvaror, varje år vid jultid skänka stadens fattiga glädje. Särskilt ville de ha i åtanke välartade barn av fattiga och strävsamma föräldrar som inte fick stöd av den kommunala fattigvården.
Föreningens inkomster bestod av en medlemsavgift på 50 öre eller en engångs-avgift på 10 kronor. Intresserade medlemmar fick även lämna in gåvor i form av pengar eller i natura som under de första åren bestod av olika typer av kläder.
Första året 1881 då det fanns 170 medlemmar betalades det i medlemsavgift in 85 kronor. Samma år fick föreningen in 178 kronor i frivilliga gåvor, på den tiden en stor summa pengar.
Mat, kläder och ljus skänktes
Julen 1892 delades det ut 140 klädesplagg, 122 kilo kött, bröd för 29 kronor, 21 paket ljus och 81 kilo ris till sammanlagt 72 personer.
Vid sista årsmötet 1973 beslöts att överlämna föreningens kvarstående medel till Vita Bandet i Piteå samt Piteå stadsförsamling.