Småstugegränd tre och fem samarbetar med näringslivet för att främja hälsan bland personer med psykiatriska svårigheter. Team Sportia och El-Giganten har sponsrat boendena med utrustning till ett mindre gym. Både personal och boende har visat en stor tacksamhet till denna möjlighet.
Anders Lindehag, boendechef inom socialpsykiatrin, har varit med och utvecklat ett gym för boende vid Småstugegränd tre och fem i Öjebyn. Anders Lindehag fick möjligheten att bygga ett utrymme för ett gym i samband med nybyggnationerna av ett nytt boende som startades för ungefär ett år sedan. Tillståndet för att genomföra projektet fanns men budgeten Anders fick för att fylla lokalen räckte inte särskilt långt.
Anders tog kontakt med företag i kommunen för att kunna utveckla gymmet med mer utrustning än hantlar och yogamattor. Team Sportia har bland annat stått till tjänst med löpband, motionscyklar, roddmaskin, gångstavar, pilatesbollar och yogamattor. Patrick Lindblad har tillsammans med sina kollegor På El-Giganten sett till att gymmet har sponsrats med en tv, väggfäste och även en stereo. För Patrik var det en självklarhet att hjälpa till med utrustning till gymmet.
- Det är alltid kul att hjälpa till. Vi sponsrar inte så mycket i vanliga fall men gällande en sådan här god sak så gör vi det gärna i den mån vi kan. Det är bra att försöka hjälpa människor som själva försöker ta sig uppåt i livet, säger Patrick Lindblad.
- Jag tycker att den sociala sponsringen har varit häftig, att det finns ett sådant intresse av att hjälpa människor, säger Anders.
Personalen på Småstugegränd har länge sett ett behov av ett fristående gym. Tillsammans med de boende har de arbetat hårt för att göra gymmet fint och hemtrevligt. De boende har fått vara med och önska vilken typ av gymutrustning de vill ha. Nu finns det möjlighet att spela Wii, se på film under träningspasset eller träna enskilt om så önskas. Det ligger alldeles i närheten för de boende och de har möjlighet att nyttja sjukgymnasten i gymmet.
Ett arbete för både psykisk och fysisk hälsa
De som bor vid Småstugegränd tre och fem lider kan lida av bland annat psykisk ohälsa, psykiatrisk funktionsnedsättning, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller missbruksproblematik. Hälsobefrämjande arbete i olika former är ett av målen för verksamheten. Det var ur detta perspektiv som idén om ett gym växte fram. Tanken med gymmet är att försöka locka de boenden till att komma ut vilket inte alltid är enkelt. Att ta sig till gymmet kan kännas som ett stort projekt för någon som mår dåligt men genom ett gratis gym i närheten av boendena så finns det möjlighet till en större frihet.
- De boende är väldigt positiva till gymmet. Vi ser det som en långsiktig lösning, det ska inte behöva vara en stress för dem att ta sig dit, säger Jessica Lindgren, boendehandläggare vid Småstugegränd.
Vissa personer behöver ibland mer hjälp att ta tag i träningen och det är då personalen vid boendena ska finnas där för att hjälpa till.
- Då är det bra att det finns ett gratisgym dit de boende kan gå. Det är inte så mycket folk där, det är nära att ta sig dit, det spelar ingen roll hur man ser ut och det kostar inga pengar, säger Anders.
Text: Sandra Johansson