KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28
E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 9-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.


Ställ en fråga Lämna synpunkt Felanmälan

Föreningspatrullen öppnade dörren för Lisa

Publicerad 2018-10-02 10:06:00
Kategori Mångfald
  • Lisa stortrivs på ÖIF:s kansli.
    Lisa stortrivs på ÖIF:s kansli.  Foto: Ann-Sofie Boman
  • De administrativa arbetsuppgifterna anpassas efter Lisa.
    De administrativa arbetsuppgifterna anpassas efter Lisa.  Foto: Ann-Sofie Boman

Föreningspatrullen öppnade dörren för Lisa

Lisa Sandberg är ung, framåt, positiv och är en riktig tävlingsmänniska. Hennes funktionsnedsättning gör det dock svårt att få ett jobb på den öppna arbetsmarknaden. Tack vara Föreningspatrullen så öppnade Öjeby IF dörren och erbjöd henne en plats i kansliet – ett jobb hon stortrivs med.

Det finns många föreställningar hos oss alla – enskilda individer likväl som arbetsgivare – vad en person med funktionsnedsättning klarar av. Men alltför få är redo att utmana dessa föreställningar och ta reda på vad personen verkligen klarar av.

Det vill Föreningspatrullen ändra på. Det är ett treårigt samarbetsprojekt mellan Piteå kommun och föreningslivet som delfinansieras av Allmänna arvsfonden. Föreningsservice är projektägare och ett av målen är att 10 procent ska ut i arbetslivet efter projektet – vissa klarar det, inte andra.

- Jag är ingen morgonmänniska, men det är skönt att kliva upp och det känns roligt att gå till jobbet. Jag trivs här och jag trivs med de jag jobbar med, säger Lisa.

För Lisa är Föreningspatrullen ett steg mot henes främsta mål - att få ett fast jobb. En dröm som hon delar med många andra personer med funktionsnedsättningar och diagnoser.

- Jag vet precis hur det är att vara arbetslös och sakna något att göra. Man tror att det är lätt att hitta på saker att göra, men det är det inte, konstaterar hon.

Samverkan ger win-win

Idag är det fem personer i projektet, med arbetsplats hos Föreningsservice eller i föreningslivet. På sikt ska 8-14 deltagare kunna sysselsättas.

Det är Föreningsservice som leder projektet, söker upp lämpliga arbetsplatser och matchar mellan arbetsgivare och arbetstagare, medan det är Socialtjänsten som anvisar personer till projektet. Målgruppen är de som har beviljad daglig verksamhet eller sysselsättning enligt gällande lagar (LSS och SOL). Socialtjänsten har även en handledare anställd i projektet. Föreningsservice får arbetskraft till föreningslivet och socialtjänsten får bra arbetsplatser – en riktig win win-situation.

- Vi ser att många klarar av att göra olika arbetsuppgifter, men de måste vara anpassade efter personens förmåga. Föreningspatrullen ger oss ytterligare ett alternativ när vi ska hitta meningsfull sysselsättning åt dessa personer, säger Cecilia Fahlman, enhetschef Stöd och omsorg.

Platsen på kansliet blev helt rätt

Matchningen mellan arbetstagare och arbetsgivare är avgörande. Deltagarna måste kunna känna sig trygga. De ska få känna efter och förmedla att "det här klarar jag, men inte det här".

- Jag började på Föreningsservice kontor, men det "klickade inte". Redan efter några dagar blev jag erbjuden att komma hit. Jag kände direkt att jag skulle trivas här, säger Lisa.

Lisa var en av de första att anställas i maj 2018. Hon började med två timmar per dag, fyra dagar i veckan. Det har successivt utökats till dagens 16 timmar i veckan. Även de administrativa sysslorna utgår från hennes förmåga. Tanken är att deltagarna ska jobbar 100 procent av den individuella förmågan, en nivå som sätts tillsammans med varje enskild deltagare. Viktigt är att personen har energi kvar efter arbetet för att umgås med vänner och ägna sig åt hobby eller annat.  

- Just nu jobbar jag med samordning inför den gammeldags julmarknad som föreningen ordnar. Jag tar in anmälningar och gör utskick, det svåraste är att läsa vissa handskrivna dokument, säger hon och skrattar.

Lisa är tacksam över projektet. Det är svårt för de flesta att knacka på hos arbetsgivare, få dem att öppna dörren och ge en chansen att visa vad man kan. Än svårare är det för personer med funktionsvariationer.

- Jag önskar att Föreningspatrullen skulle finnas överallt, i hela landet. Det är jättebra att vi får en chans att visa vad vi kan. Jag hoppas alla som söker får komma med i Föreningspatrullen. Vi är alla lika värda och alla förtjänar att få prova sitt drömjobb, säger Lisa.

En social sida av projektet

De fem deltagarna i Föreningspatrullen träffas regelbundet för att lära känna varandra och dela erfarenheter. En gång var de på utflykt med korvgrillning och fiske, på en annan träff fick de prova på boule. En vinst av de sociala aktiviteterna är att deltagarna får prova på olika saker, vilket kan leda till att några hittar en ny hobby som passar.

- Det var jättekul. Jag är en riktig tävlingsmänniska, tidigare spelade jag både innebandy och fotboll men det fungerar inte längre. Kanske börjar jag tävla i boule, säger Lisa hoppfullt.

Projektpengar ger möjligheter att prova nya arbetssätt och metoder. När ett projekt blir framgångsrikt kan det spridas till andra delar av landet och i bästa fall permanentas verksamheten.

- Vi behöver nå ut till fler platser i samhället och visa arbetsgivare att dessa personer ofta klarar mycket mer än vi tror. Om fler får en chans i arbetslivet, kommer också fler att hamna på bra platser där de kan göra nytta, samtidigt som de får något meningsfyllt att göra, säger Cecilia Fahlman.

Text: Ann-Sofie Boman

toppbanner pitekvarten nr 3 2018

Sidan kontrollerad: 2018-09-27 13:10:19