På Strömbackaskolan jobbar en engagerad yrkeslärare i murning och plattsättning. Vid sidan av sin undervisning har Andreas Markstedt fått förtroendet att agera domare och coach vid yrkestävlingar i både Sverige och världen. Dessutom sitter han med i den arbetsgrupp som tillsammans ska utveckla byggprogrammet på nationell nivå – där Piteå ligger i framkant.
Nästan alla elever som gått ut Strömbackaskolans byggprogram under de senaste åren går direkt till en anställning.
– Det visar att vår utbildning är en bra grund för framtiden och att de elever som går ut skolan är attraktiva på arbetsmarknaden, säger yrkesläraren Andreas Markstedt.
En av anledningarna till att Strömbackaskolans gymnasieprogram håller hög kvalitet är elevbygget på Furulund. Här samarbetar flera av skolans yrkesprogram för att bygga bostadshus för allmännyttan. Efter en byggtid på ca två år står flerbostadshusen redo för inflyttning av AB PiteBos hyresgäster.
– Husen består av en betongstomme med murad fasad. Lägenheterna byggs uteslutande av elever från Strömbackaskolans olika yrkesprogram vilket kräver ett väl fungerande samarbete mellan dels yrkeslärarna men även kärnämneslärarna inne på skolan. Möjligheten att kombinera lärarledd undervisning med arbete i skarpt läge gör att vi är unika i Sverige, förklarar Andreas Markstedt.
Yrkesprov utvärderas av Skolverket
Även om Piteå håller hög nivå och har bra söktryck till sina yrkesprogram så krävs det ett uppsving nationellt, menar Andreas. På uppdrag av Byggnadsindustriernas Yrkesnämnd, BYN, ingår han i en arbetsgrupp som just nu arbetar med att ta fram ett yrkesprov som ska validera elevernas kunskap innan de tar studenten.
– Ett yrkesprov är som ett gesällbrev där vi bedömer praktiska kunskaper. Några skolor ska testa yrkesprovet till hösten, därefter ska Skolverket utvärdera resultatet. Målet är att yrkesprovet ska bli en del av den nationella läroplanen, säger Andreas.
Svensk expert i plattsättning
Andreas brinner för att höja statusen på yrkesutbildningar såväl nationellt som internationellt. Under flera års tid har han därför arbetat med yrkes-SM, EM och VM där han återigen blivit framröstad som svensk expert i plattsättning. Det innebär att han är med och utformar tävlingsmomenten samt agerar domare vid skoltävlingar i Sverige och utomlands.
– Vi ser att de skolor som är med och tävlar också har lättare att få sökande till sina yrkesutbildningar. Att arrangera en skoltävling är ett bra sätt att visa upp flera olika yrken och jag har genom ett EU-projekt fått möjlighet att hjälpa de skolor som vill komma igång med egna skoltävlingar. Vi behöver tillsammans höja statusen och intresset för yrkesutbildningar i Sverige, säger Andreas.
Innan Andreas blev yrkeslärare för tio år sedan hade han jobbat som murare och plattsättare i 17 år. Hans bakgrund är en stor fördel när han nu på bred front arbetar för att utveckla byggprogrammet på nationell nivå.
– Det är fantastiskt att Strömbackaskolan ser värdet i det långsiktiga arbetet att höja statusen på byggprogrammet inte bara här i Piteå utan i hela Sverige. Det gör mig otroligt stolt över att jobba som lärare på Strömbackaskolan, säger Andreas.
Text: Sofie Lundmark