Det har alltid funnits en samhällsfunktion som värnat om de svaga. Som hjälpt de som har svårt att klara sig själv och som har svårt att göra sin röst hörd. Förr var det byaåldermännen, idag är det överförmyndarna. Pitekvarten har tagit sig en titt på verksamheten i Piteå, som nyligen klarade sig prickfritt i Länsstyrelsens kontroll.
Ställföreträdare för personer som mer eller mindre saknar förmågan att ta hand om sin egendom, sin ekonomi och fatta relevanta beslut i egna angelägenheter har funnits i alla tider. Redan i den romerska rätten kan man hitta föregångare till dagens god man och förvaltare. Det säger en del om hur viktigt uppdraget är. Överförmyndare är dessutom en av de endast tre verksamheter som en kommun måste ha, tillsammans med valberedning och kommunstyrelse.
Huvuduppgiften för Överförmyndarnämnden är att utöva tillsyn över gode män och förvaltare, som går under samlingsnamnet ställföreträdare. Verksamheten rekryterar och utbildar ställföreträdare som ger stöd åt människor som inte klarar att ta hand om sig själv på grund av sjukdom eller psykisk ohälsa. I grunden handlar det om att alla människor i Sverige ska ha lika rätt oavsett förmåga.
- Ett uppdrag utformas utifrån individens behov. Vissa behöver hjälp med allt från ekonomi och myndighetskontakter till det sociala livet, medan någon annan endast behöver hjälp med sin ekonomi, berättar Hanna Backman, handläggare.
Tingsrätten beslutar
En person kan själv ansöka om ställföreträdare, medan socialtjänst och sjukvården har skyldighet att anmäla behov när de stöter på det i sin verksamhet. Hur lång tid utredningen tar beror på vilket underlag som ska hämtas in i form av yttranden och läkarintyg. När utredningen är klar formulerar handläggaren ett yttranden som går till tingsrätten för beslut.
- Det är alltid tingsrätten som beslutar när ett uppdrag ska påbörjas, när det ska avslutas och hur omfattande uppdraget ska vara. Däremot kan vi byta ställföreträdare under ett pågående uppdrag utan att tingsrätten är inblandad, säger Hanna.
Ställföreträdaren har rätt till ett skäligt arvode och ersättning för utgifter. Ersättningen utgår från uppdragets karaktär och i de flesta fall är det personen själv som betalar ersättning till ställföreträdaren.
- Det är ett förtroendeuppdrag, en samhällsinsats - inget man tar på sig för att tjäna pengar. De flesta som visar intresse gör det för att man vill göra en insats, säger Åsa Hellsten, handläggare.
Strikta kontroller av verksamheten
Länsstyrelsen gör årligen tillsyn av verksamheten. I år klarade de sig utan någon anmärkning, tidigare år har både synpunkter som utvecklat verksamheten framkommit men också mer formalia som att ett dokument är undertecknat med fel färg på pennan.
- Det är första gången vi klarat oss helt utan anmärkning, vilket är ett bra kvitto på vårt jobb, säger Hanna.
Men det är inte bara Länsstyrelsen som granskar. Även massmedia har vänt granskande blickarna mot överförmyndare både lokalt och nationellt, vilket också medfört positiva effekter.
- Vi har blivit kontaktade av människor som tyckt att det är hemskt att vissa missbrukat sitt förtroende och vill visa att det går att göra på ett bra sätt. På så vis har vi fått in nya ställföreträdare, som vi är i ständigt behov av.
Rekrytering – en utmaning
Ytterst är det Överförmyndarnämnden som är ansvarig för verksamheten, men det är endast större ekonomiska frågor, fastighetsaffärer, arvsskiften och mer komplicerade ärenden som avgörs i nämnden. Övriga frågor hanteras av handläggarna.
Stor vikt läggs på att hitta en lämplig ställföreträdare för den enskilda individen. Många är pensionärer, skiftarbetare eller andra som känner att de har tid över för att engagera sig i en medmänniska.
- Vi behöver ständig få in fler som vill ta på sig uppdrag. Det ger otroligt mycket och vi erbjuder både utbildning och stöd på vägen, avslutar Åsa Hellsten.
Vill du engagera dig?
Här hittar du mer information samt länk för att anmäla ditt intresse.
God man och förvaltare (webbsida på pitea.se)
Teamet bakom Piteås överförmyndare (bild ovan), fr.v: Lennart Sundberg, ordförande Överförmyndarnämnden; Annika Lindberg, handläggare; Mikael Forsman, administratör; Hanna Backman, handläggare; Åsa Hellsten, handläggare; Anna-Stina Högberg, handläggare
Text: Ann-Sofie Boman