En välkomnande lantgårdsidyll full av liv och rörelse

Lantligt, luftigt och levande. På Stormyrberget utvecklas ständigt konceptet Bo på Lantgård med nya boendealternativ och upplevelser för både gäster och andra besökare.

Det är försommar på Stormyrbergets Lantgård. Skir grönska ramar in de faluröda byggnaderna som ligger på en liten höjd med skogen och berget i ryggen och vidsträckt utsikt över ängar och åkrar. Intrycken förstärks av svaga men välbekanta dofter från gårdens alla djur som nu har kommit ut på välförtjänt grönbete. En puttrande traktor närmar sig längs grusvägen och får hästarna i hagen att tillfälligt lyfta blicken. Hönorna tittar något tveksamt ut genom hönsgårdens öppna dörr medan tackorna har fullt upp med att hålla ordning på de nyfödda lammen som har mycket spring i benen. Ännu vilar ett stillsamt lugn över gården, men förberedelserna är i full gång inför det som komma skall. Om bara någon vecka kommer rader av förväntansfulla gäster som vill få en smak av livet på landet.

 Foto:Britta Elfving Persson

Pionjärer inom Bo på Lantgård

Stormyrbergets Lantgård är ett ekologiskt lantbruk som kombinerar verksamheten med Bo på Lantgård, vilket traditionellt innebär semesterboende i gårdsmiljö med möjlighet att frivilligt delta i olika sysslor. – Det här bygger på att man måste tycka om att träffa människor. Ofta kommer vi gästerna väldigt nära, vi vet vad de heter och var de kommer ifrån, säger Maria Hanno som är uppvuxen på gården och nu bor här sin familj. Tillsammans med sambon Rikard Risberg tog hon för fyra år sedan över driften efter föräldrarna, som fortfarande bor kvar och hjälper till med gästerna. Lantbrukets huvudinriktning är idag uppfödning av får och försäljning av gårdens produkter. – Vår vision är en gård med liv och rörelse. Det är viktigt för oss att gästen uppfattar oss som ett levande lantbruk och inte bara en turistverksamhet.

Foto:Britta Elfving Persson

Många aktiviteter

Sommartid får gården besök av många barnfamiljer. Djuren är stora dragplåster och viktiga medarbetare. Förutom får, hästar och höns bor här kaniner, en katt och en hund som gör allt för att gästerna ska trivas. Sommartid finns även grisar och ett par kalvar. På dagarna rör sig gästerna fritt bland djuren och varje morgon är det dags för matrond. Alla som vill samlas då vid mjölkbryggan för att hjälpa till med att mata djuren, något som är mycket uppskattat framför allt bland de yngre gästerna. För de som väljer att tillbringa tiden på gården kan aktiviteterna bestå i allt från ridturer till att valla får eller hjälpa till i trädgårdslandet. Många väljer att en ta en promenad till närliggande Stormyrberget, en avstickare från Solanderleden som passerar på nära avstånd. En annan populär aktivitet är Farmers Golf, en variant av minigolf som spelas på en bana i beteshagen med en handboll och klubbor som består av träskor på skaft.

Foto:Britta Elfving Persson

Succé för Bondgårdsfredag

Från och med den första fredagen i juli och sex veckor framåt bjuder gården in till Bondgårdsfredag, ett återkommande och uppskattat evenemang som lockar upp till ett par hundra besökare varje gång. Mot en entréavgift får besökarna en karta med stationer och förslag på olika aktiviteter som barnridning, ponnypyssel, traktorbana, måla på rundbal och tipspromenad. Att borsta på hästarna och kela med lammen i fårhagen är populärt, liksom att ratta en traktor runt en bana på ängen. Tur med traktorvagn och vallhundsuppvisning är andra inslag och i år kommer det även att erbjudas hästskjuts. Dessutom finns möjlighet att köpa glass, fika och enklare hemlagad mat.

Utvecklar konceptet

Medan många andra lantgårdar i landet lägger ner besöksverksamheten har Maria Hanno och Rikard Risberg gjort tvärtom. De funderade på hur det skulle vara möjligt att locka fler och nya gäster till gården och höja upplevelsen ytterligare en nivå. Lösningen blev att bygga ut och renovera gammelgården, som tidigare bara rymde ett fåtal bäddar. Resultatet blev ett charmigt och flexibelt året-runtboende i lantlig stil med hög standard och konferensmöjligheter. – Vi ville komma bort från stämpeln att det bara går att bo på lantgård på sommaren. Nu kan vi ta emot större sällskap eller flera familjer samtidigt, säger Maria Hanno. Det stora gästhuset kallas numera för gårdshotell. Sängen är färdigbäddad, slutstädning ingår och frukost finns att köpa för den som önskar. – Allt fler vill ha det lite bekvämare med Bed & Breakfast i stället för självhushåll men vi har lite olika varianter och i bagarstugan är det fortfarande självhushåll.

Foto:Britta Elfving Persson

Nya gäster

Antalet besökare har på kort tid fördubblats och även spontana gäster som bara vill ha ett rum för natten har börjat hitta hit. Mycket tack vare bokningstjänster via nätet kommer många nya besökare till gården, från både när och fjärran. Stormyrbergets Lantgård får ständigt goda omdömen. – Jag tror att det är något med platsen som gör att man trivs här. Det kan också ha att göra med vårt värdskap, att man känner sig välkommen hit, säger Maria något blygsamt. Det skriver med säkerhet många tidigare besökare under på, eller som en stamgäst en gång uttryckte sig: ”Det finns bara ett fel med Stormyrberget. Jag får så ont i kinderna av att bara gå runt och le hela tiden.”

Foto:Britta Elfving Persson

FAKTA Stormyrbergets Lantgård

  • Stormyrbergets Lantgård ligger i Pålberget, ca 20 minuters bilfärd från Piteå längs länsväg 374.
  • Är medlem av intresseföreningen Bo på Lantgård sedan början av 1990-talet.
  • Lantbruket har uppfödning av får och erbjuder försäljning av produkter från gården.
  • Boende erbjuds i gårdshotell med plats för 15–20 gäster och i stuga med självhushåll för 4–6 personer.
  • Konferens- och kurslokal finns för sällskap upp till 20 personer.
  • Frukost finns att köpa. Övriga måltider förbokas.
  • Gården erbjuder även julbord.
  • I samarbete med andra aktörer i kommunen utvecklar Stormyrbergets Lantgård vinterturismen i Piteå.

Skribent:Britta Elfving Persson

Stormyrbergets webbplats