Piteå 400 år

 
 

Kungligt besök vid Piteås 400-årsjubileum

16 september 2021

H.M. Konungen och H.M. Drottningen besöker Piteå den 26 september för att uppmärksamma att Piteå firar 400 år i år.

Söndag den 26 september får Piteå kungligt besök av H.M. Konungen och H.M. Drottningen för att uppmärksamma att Piteå firar 400 år 2021.

Pite Läser Nattavaara – en gemensam läsupplevelse

2 september 2021

Stadsbiblioteket uppmärksammar Piteå 400 år genom att återuppväcka den populära kampanjen Pite Läser.

I samband med Piteås 400 årsjubileum har Piteå Stadsbibliotek väckt liv i den tidigare kampanjen Pite läser. Målet är att piteborna ska få dela en gemensam läsupplevelse. Under kampanjen kommer det att bjudas in till författarsamtal, digitala intervjuer om boken och den avslutas med öppna bokcirklar. Boken är Nattavara, den första delen i en fängslande trilogi om Nordmark.

En lördag med konsten i centrum

1 september 2021

Upplev konst som aldrig förr på lördag 4 september.

På lördag 4 september har piteborna möjlighet att avsätta en heldag för konst och konstinstryck inom ramen för firandet av Piteå 400 år. Under dagen blir det 5 olika evenemang och 15 konstnärer som tillsammans bjuder på många olika konstformer, stilar och uttryck. Ta chansen att få en riktig konstinjektion!

Ulrika Weinz – Piteås representant när jubilerande Luleå ska tolkas

26 augusti 2021

Mångsysslaren Ulrika Weinz medverkar i Air 4x400 år i Luleå.

På måndag drar AiR 4x400 år igång i Luleå. Under fem dagar ska fyra konstnärer arbeta sida vid sida med sina tolkningar av Luleå som fyller 400 år. Konstnärerna får fem dagar och varsin kub i stål med måtten 2,5x2,5x2,5 meter innan verken ska stå klara på Storgatan i centrala Luleå.

Elevutställningar i Stadshuset

25 augusti 2021

Elever i Piteå har på slöjden skapat utställningar utifrån Piteås 400 års jubileum

Just nu visas två elevutställningar i Stadshuset med temat Piteå 400 år. Det är ett större elevprojekt inom skolslöjden med över 3000 deltagande elever och ett projekt där eleverna på individuella programmet på gymnasiesärskolan tagit fram en minimodell av Piteå.

Pitekonstnär hyllade 400-årsfirande Göteborg med konstverk på temat regn

8 juli 2021

Amanda Mendiant under AIR 4x400 år

I början av sommaren genomfördes den andra av årets totalt fyra konstnärliga utbyten mellan Piteå, Luleå, Göteborg och Borås – städer som alla fyller 400 år i år. Platsen var Vårväderstorget i Biskopsgården, Göteborg, temat var regn och Amanda Mendiant var Piteås deltagande konstnär. Ta del av filmen som ger dig en inblick i konstnärernas skapande under veckan.