Piteå 400 år

 

Snöskulpturer ska hylla Piteå 400 år

9 februari 2021

Crowd av Giri Lastovicka och Jan Lastovicka, Luleå Vinterbiennal 2006

Piteå är först ut i ett konstnärligt utbyte mellan Piteå, Luleå, Borås och Göteborg – fyra städer som alla fyller 400 år under 2021. Utbytet går under namnet AiR 4x400 år och i Piteå handlar det om fyra konstnärer, fyra kuber av snö, fem arbetsdagar och fyra tolkningar av Piteå 400 år.

Piteborgare – en omfattande kartläggning av pitebor i historien

4 februari 2021

Piteborgare - en kartläggning av Piteås befolkning

Piteborgare är en kartläggning av Piteå Stads befolkning mellan år 1621 till ca år 1815. Resultatet är en sökbar databas med ca 10 000 namngivna personer. Bakom det gedigna arbetet ligger Pitebygdens Forskarförening som gjort forskningen tillgänglig.

Pitebor erbjuds stor konst i stadsmiljö under jubileumsåret

26 januari 2021

En av bilderna i utställningen - interiör på Lövholmens ångsågverk.

På fredag 29 januari kl. 12.00 invigs utställningen Piteås industrihistoria. Det är den första av fyra utomhusutställningar som kommer genomföras under jubileumsåret 2021. Utställningen består av 12 historiska bilder i stora format som ställs ut i anslutning till Stadsberget. Utställningen finns på plats fram till 25 april.

Ungas röst efterfrågas i jubileumsdialogen Min bild av Piteå

18 januari 2021

Var med och påverka vårt framtida Piteå!

Tankar om hur vårt framtida Piteå ska se ut är viktiga utvecklingen av Piteå. Med anledning av Piteå 400 år pågår nu en tävling, där kommunens barn och unga kan skicka in sina framtidstankar och idéer. Deltagarna är på det sättet med och påverkar framtida prioriteringar och politiska beslut. Tävlingen är redan igång och pågår fram till 9 april 2021.

Pite on my mind – En utställning på elskåp med ungas tankar om staden

14 januari 2021

PiteEnergi och UNG – kultur, park och fritid en jurybedömd utställning som utspelar sig på elskåp i centrala Piteå.

I samband med Piteå stads 400-års jubileum utlyser PiteEnergi och UNG – kultur, park och fritid en jurybedömd utställning som utspelar sig på elskåp i centrala Piteå. Nu söker vi personer som är födda mellan 1995-2005 som vill lämna in bidrag för en chans att delta. Temat för utställningen är ”Pite on my mind” och man får arbeta i valfri teknik, färdigt verk skickas in digitalt.

Stjärnspäckad inledning på jubileumsåret

31 december 2020

Åsa Ivarsdotter guidade publiken genom jubileumsprogrammet.

Pricksäkra Hanna och Elvira, skönsjungande Nadja och stjärnstylisten Cia är några av de stjärnor som förgyllde nyårsaftonens digitala program. Programmet – i kombination med det omfattande lyktsläppet – var den officiella starten på jubileumsåret Piteå 400 år. Nyårsaftonens event blev till ett löfte om ett spännande 2021