Piteå 400 år

 

På nyårsafton går startskottet för firandet av Piteå 400 år

2 december 2020

Boka in nyårsafton! Då startar firandet av Piteå 400 år.

På nyårsafton inleds jubileumsåret med en lokalproducerad, underhållande digital premiärsändning av pitebor, för pitebor. Programmet som går under namnet "Piteå – Tillsammans i 400 år" innehåller gemenskap och glädje, musik och intervjuer. Så boka in startskottet till Piteås 400-årsfirande redan nu.

Digitalt jubileumsfirande på Piteås födelsedag

18 november 2020

Det var en enig kommunstyrelse som med hänsyn till rådande pandemiläge tog beslut om ett digitalt firande.

Kommunstyrelsen i Piteå beslutade i måndags att genomföra firandet av Piteås 400-årsdag digitalt. Det var efter en föredragning av Roger Norén, ansvarig för planerandet och genomförandet av 12 maj-firandet, som kommunstyrelsen beslutade att genomföra dagen utifrån den digitala planen.

Snöskulpturer ska försköna jubilaren Piteå

5 november 2020

Crowd av Giri Lastovicka och Jan Lastovicka, Luleå Vinterbiennal 2006

Under februari månad kommer pitebor att kunna följa fyra snöskulpturer ta form i centrala Piteå. Då ska nämligen en konstnär från vardera Piteå, Luleå, Borås och Göteborg skapa sitt bidrag till Piteå som fyller 400 år. Nu finns det chans för etablerade konstnärer i de fyra städerna att söka till det spännande konstprojektet.

Vi söker 400 pitebor som vill vara med och skriva historia

30 oktober 2020

400 rislyktor på nyårsafton blir startskottet på jubileumsfirandet.

Nu är det bara två månader kvar innan vi tar klivet in i jubileumsåret 2021 – det år som Piteå fyller 400 år. På nyårsaftons eftermiddag inleds jubileumsfirandet. Nu söker vi 400 pitebor som vill vara med och släppa upp rislyktor för att manifestera att firandet startar.

Ny bok om Piteås historia – boksläpp 20 oktober

20 oktober 2020

20 oktober släpps en ny bok om Piteås historia.

Nu släpps ännu en bok som beskriver delar av Piteås 400-åriga historia. Det är släktforskaren och lokalhistorikern Ulf Holmberg som summerat stadens historia i boken "Piteå Stad 400 år - urval av personer och händelser under de första 200 åren". Tisdag 20 oktober sker boksläpp på Piteå museum kl.14 och kl.18. Välkommen!

Attackteater, utställningar och galakväll får stöd av Jubileumspotten Piteå 400 år

12 december 2019

Sedan september har nio ansökningar beviljats stöd från jubileumspotten.

Nu börjar jubileumsåret fyllas på med evenemang och aktiviteter som får stöd av jubileumspotten Piteå 400 år. Hittills har nio ansökningar beviljats bidrag med totalt 175 000 kronor av den miljon som kommunen har avsatt för potten. Störst bidrag har hittills gått till Piteå museum för en utställning om Gråträskfyndet, som berättar om den viktiga handelsleden mellan Europa och främre Asien redan för 700 år sedan.