De tätortsnära skogarna utgör en viktig del av den gröna strukturen. De finns till för att skapa goda livsmiljöer för oss invånare och för att bevara den biologiska mångfalden.
Tätortsnära skog kan vara ett enskilt träd som sparats eller en dunge som lämnats kvar för barnens lek. En tät snårskog eller ett skogsområde som används för rekreationsändamål. Den kan bestå av remsor vid vägarna vilkas funktion är att vara buller- och dammdämpande eller bredare partier som lämnats för att skilja olika områden åt.
Viktigt med skilda karaktärer
De tätortsnära skogarna finns till för att skapa goda livsmiljöer för oss invånare och för att bevara den biologiska mångfalden. För att tillgodose många behov är det viktigt att det finns olika karaktärer i den tätortsnära skogen. De attraktivaste ytorna är ofta bestående av en relativt gles skog med inslag av luckor och gläntor och framkomliga stigar. I dessa marker tar många gärna en skogspromenad. Det är viktigt att komma ihåg att skogen och dungarna inte kan se ut så överallt. Det skulle ge en enformig omgivning och ett artfattigt växt- och djurliv. Vår målsättning med den tätortsnära skogen är därför att skapa en upplevelserik skog. Det ska finnas en växling mellan grupper och bestånd av olika ålder och artsammansättning.
Många brukare ger olika behov
Den tätortsnära skogen nyttjas av många och de olika brukargrupperna har skilda behov.
- barn vill ha täta grupper av träd, rishögar och sly som kan användas i lek
- de vill ha flerstammiga träd och träd med lågt sittande grenar att klättra i
- motionären behöver stigar
- vandraren har behov av tystnad, avkoppling och naturkontakt
- naturrum behövs för skolor där de kan bedriva naturstudier
- de boende har behov av sikt-, buller-, vind- och dammskydd
- behov av sikt och trygghet
- växter och djur behöver marker med olika karaktär och områden med fri utveckling
Variation eftersträvas
Att sköta marken så att alla brukares behov tillgodoses i samma område är omöjligt. Vår ambition är därför att skapa en varierad tätortsnära skog med skilda karaktärer där varje brukargrupp kan finna sitt favoritområde.
Med denna målsättning arbetar vi därför för att hålla markerna så varierade som möjligt. Vi vill att det skall finnas träd och buskar i alla åldrar och undviker därför enkelriktade och schablonartade skogsarbeten. Vi vill spara äldre träd och måna om återväxten. Alla arter värnas och kullfallna träd får ligga kvar på vissa marker för att gynna den biologiska mångfalden. Varje plats sköts därigenom efter sina förutsättningar.
Marken får inte privatiseras
Den tätortsnära skogen och naturmarken får inte användas som privat yta. Villaägare får därför inte utöka sin trädgård genom att bruka dessa marker. Trädfällning är inte tillåten. Marken får heller inte användas som uppställningsplats för fordon, uppförande av bodar eller liknade byggnader.
Trädgårdskompost
Trädgårdsavfall hör inte hemma i den tätortsnära skogen. Dumpat avfall gör stor skada både på trädstammar, markvegetation och bidrar dessutom till spridning av invasiva arter.
Vi uppmanar därför villaägare att anlägga trädgårdskomposter på den egna tomten.
Se länk nedan för handfasta tips!