Kommunernas uppdrag är bland annat att följa upp och utvärdera hur statliga och kommunala reformer påverkar medborgarnas livsvillkor. Unga är i detta perspektiv en utsatt grupp. Steget från ungdomstiden till vuxenlivet är en process som sträcker sig över allt ifrån att avsluta sin utbildning, till att få ett arbete och skaffa en egen bostad.
Det är angeläget för kommunen att hitta faktorer som bidrar till eller motverkar en lyckad samhällsetablering för de unga i den egna kommunen. Det finns ett behov av att utveckla metoder för att göra analyser av ungas etableringsvillkor och deras vidare livsvägar. Analyserna kan ligga till grund för kommunens styrning och ledning.
KOMMUT‐projektets mål är att utveckla ett kommunalt utvärderingskoncept där ungas etablering med arbete och en egen försörjning beskrivs genom uppväxtförhållanden, utbildning, hälsa och familjesituation.
Under hösten och våren 2008/2009 påbörjades uppbyggnaden av en gemensam databas parallellt med ett pilotprojekt vars syfte i första hand är att utveckla en modell och metoder för att kunna förbättra kommunernas möjligheter att belysa och analysera chanserna för olika ungdomsgrupper att ta sig över de trösklar som krävs för en framgångsrik etablering i vuxenlivet. Ambitionen är att komplettera pilotstudien med en enkät till ett urval av ungdomarna. Fyra kommuner deltar i projektet; Göteborg, Norrtälje, Piteå och Vallentuna.
Insamling av registeruppgifter till KOMMUT-databasen
Statistiska Centralbyrån har skapat en individbaserad databas för registeruppföljning av unga födda i de valda årgångarna 1980, 1983 och 1990 som är folkbokförda i kommunen vid 16 års ålder. Uppgifterna kommer från Statistiska Centralbyråns offentliga register.
I databasen samlas systematiskt registerdata om kommunens ungdomar. Den information som samlas in är registeruppgifter om fortsatt utbildning, sysselsättning, hälsa, boende och familjebildning samt uppgifter om inkomster, såväl från självförsörjning som sociala bidrag. Uttag görs vid 20 års ålder och vidare vid 23, 26 och 29 år.
Uppföljning av skolgången sker efter avslutad grundskola, årligen genom gymnasieskolan samt vid avslutad gymnasieskola.
De ungas uppväxt beskrivs genom att registeruttag även görs för biologiska föräldrar och boföräldrar. Det gäller familjesituation, ekonomi, utbildning och sociala förhållanden, vid födelsen och vid skolstart och efter avslutad grundskola.
De deltagande kommunerna har endast tillgång till den del av databasen som rör de egna kommunmedborgarna. En erfaren forskare har tilldelats ansvaret för den gemensamma databasen och har bland annat i uppgift att bistå med analysmetoder och framtagande av kommunjämförande statistik.