Kompare var ett europeiskt socialfondsprojekt vars syfte var att utveckla idéer, metoder och arbetssätt som bidrar till att öka unga kvinnors och mäns möjligheter att ta ansvar för sin utveckling, bli självförsörjande och kunna erbjuda sin arbetskraft till arbetsgivare.
Projekttid
2008-08-11 till 2010-08-10
Syfte och mål
Syfte med projektet var att:
- i otraditionell samverkan lokalt, men också över länsgränsen, på olika sätt bidra till att öka unga kvinnors och mäns möjligheter att kunna ta eget ansvar för sin utveckling, påverka sin framtid och därigenom bli en del av arbetskraften och samtidigt bli självförsörjande.
- utveckla innovativa idéer/metoder/arbetssätt som underlättar för individen att komma in på arbetsmarknaden och som ger företagen möjlighet till arbetskraft.
Målet med projektet var att:
- 90% av deltagarna som fullföljt projektet ska uppleva sig ha fått större kunskap/insikt om sig själv och arbetsmarknadens krav och utifrån det upprätta en individuell handlingsplan
- 80% av deltagarna ska uppleva att deras möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden har ökat
- 50% av deltagarna ska erhålla arbete eller utbildning efter fullföljd handlingsplan
- 60% av medverkande arbetsgivare ska uppleva att projektets innovativa idéer/metoder/arbetssätt underlättar deras rekrytering av arbetskraft
Metod
Samverkande parter har haft ambition att lära av varandra och tänka nytt. Deltagarna i projektet har haft mycket stort inflytande över upplägg och innehåll. Projektet utgick ifrån individens unika förutsättningar för att komma närmare arbete, utbildning och egenförsörjning. Dessutom har företagen haft möjlighet att dra nytta av projektet och bidra med sin kompetens och sina nätverk.
Genom samarbete över kommun- och länsgräns har man tagit del av varandras erfarenhet, kompetens och nätverk. Deltagarna har erbjudits ett större utbud av verktyg i form av kurser och lärandeplatser.
Målgrupp
Arbetslösa unga kvinnor och män (16-25år) som hade svårt att etablera sig på arbetsmarknaden och nå egenförsörjning.
Projektorganisation
Projektägare: Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildningen i Piteå (numera Kompetensförsörjning, Samhällsbyggnad)
Övriga samverkanspartners: Arbetsmarknadsgruppen (Skellefteå), Socialtjänsten - Individ och familjeomsorgen (Skellefteå), Tillväxt Skellefteå (Skellefteå), Samordningsförbundet (Skellefteå), Skellefteåföretagarna (Skellefteå), Urkraft (Skellefteå), Arbetsförmedlingen (Skellefteå och Piteå), Tillväxtkontoret (Piteå), Försäkringskassan (Piteå), Företagarna (Piteå), Svensk handel (Piteå), Försäkringsmedicinskt centrum i norr - FMC (Piteå) samt Igo, ett regionalt samarbete med 28 kommuner i Leuven, Belgien (Leuven, Belgien).