Piteå kommun vill att antalet pitebor ska öka från dagens ca 41 000 till 43 000 år 2020. För att lyckas med det krävs ett målinriktat arbete att fortsätta utveckla Piteå till en attraktiv kommun.
Fungerande förskolor och skolor har stor betydelse för framtidstron bland boende och för att attrahera inflyttare till ett område eller stadsdel och är därför väldigt viktiga i samhällsbygget. Vid utredningens start hade Piteå samtidigt en skolstruktur anpassad för ett betydligt större elevunderlag än dagens behov och istället ökade kostnader för att ta hand om de äldre som blir allt fler. Men det anpassningen handlar inte bara om ett mindre elevunderlag, utan också om de krav som ställs på verksamheten i form av ex. lärarlegitimation, skolbibliotek, elevhälsa och ändamålsenliga lokaler. Fakta som gjorde att kommunen inledde en omfattande skolutredning.
Processarbetet
Arbetet bedrevs av en projektgrupp med tjänstemän från kommunledningskontoret och barn- och utbildningsförvaltningen. I arbetet ingick:
- redovisning av en delrapport som beskriver dagens skolstruktur i jämförelse med andra, vilka effekter dagens skolstruktur förväntas ge på den kommunala ekonomin om ingen förändring genomförs innan år 2020 samt en beskrivning och analys av kommunens olika geografiska områdens förutsättningar i dag och år 2020.
- en slutrapport med sikte på år 2020 som ska innehålla ett eller flera förslag på ny skolstruktur för Piteå kommun tillsammans med en konsekvensanalys av de förslagsalternativ som finns.