Landsbygdsutveckling – projekt

Landsbygdsutveckling – projekt

Tre byar, tre garveri, tre bröder

Ett av Infjärdens tre garverier

Garverigruppen med projektledare Stina Brolin Bergman i spetsen har beviljats medel från Spira Mare för att se närmare på garverihistorian i Infjärden.

DigiBy - Digitala tjänster i byar

Piteå är först ut att testa digitala tjänster i bokbussen.

Piteå kommun deltar i projektet DigiBy (Digitala tjänster i byar) där Luleå tekniska universitet i samverkan med kommuner och regionala aktörer testar nya digitala tjänster i syfte att öka tillgängligheten till service i Norrbottens landsbygder.

UTLINK ledsystem för vandring

Solanderleden, utsikt från Högberget i Jävre.

Projektet UTLINK har som syfte att skapa förutsättningar för ett samlat och sammanhållet ledsystem för vandring i Norrbottens Kustland omfattande och i samverkan med Piteå, Älvsbyns, Luleås, Bodens, Kalix och Haparanda kommuner.

Största vindkraftsparken i Europa - Markbygden

Under 2018 byggs cirka 100 nya vindkraftverk i Markbygden.

I Markbygden etableras just nu Europas största landbaserade vindkraftspark. Den första etappen med 283 vindkraftverk kommer att vara fullt utbyggd hösten 2020. Etapp 2 med ytterligare 200 verk byggs av Enercon under åren 2020 och 2021. Etapp 3a, motsvarande 137 vindkraftverk, har förvärvats av Luxcara. Vägarbeten pågår för Etapp 2 och Etapp 3a. Försäljning av den sista delen i parken, Etapp 3b, pågår. Fullt utbyggd år 2023 kommer parken uppskattningsvis att innehålla 700-800 vindkraftverk.