Operation bokstöd är ett projekt som syftar till att få fler aktörer i samhället att medverka på olika sätt för att sprida läsningens betydelse för tillväxt, folkhälsan och andra perspektiv kopplat till hållbarutveckling. Ledorden är: Engagera, Medvetandegöra, Inspirera.
Att se läsning som den del av tillväxt och vägen till en jämlik hälsa är något som finns inom flertal projekt nationellt och internationellt. Grundtanken är att ju fler vi är i samhället som lyfter läsningens betydelse desto mer dragkraft får biblioteken och skolorna men också andra aktörer som har böcker och läsning i fokus.
Göteborgs koncept "staden där vi läser för våra barn" har varit en inspirationskälla för att genomföra ett liknande projekt i Piteå. Där beskrivs bland annat varför läsningen är viktig, hur läsförståelsen förändrats, föräldrar- och vuxnas roll, kompetensförsörjning och demokrati aspekter.
I Piteå finns många utmaningar som kan kopplas till samma ämne. Här kan vi visa konceptet ur bland annat tillväxt/kompetens, delaktighet/demokrati, jämställdhet/ jämlikhet och trygghet men också utifrån. Det är också ett alternativ/komplettering till idrottssatsningar och annan kultur.
Målgrupp: Barn och unga, deras vårdnadshavare samt aktörer, professioner och verksamheter som på olika sätt möter dessa barn och vårdnadshavare.
Projekttid: 2019-2021