När du känner oro för ett barn eller ungdom är det viktigt att agera. Det gäller både privatpersoner och tjänstepersoner som möter barn i sitt arbete samt du som förälder som behöver stöd i din föräldraroll. Här beskriver vi resurser och ingångar inom socialtjänsten som arbetar med detta.
Orosanmälan - E-tjänst
Mottagningen
Mottagningen är ingången till Stöd till barn och familjer. Till oss kan du ringa för råd och stöd, för att göra en orosanmälan när barn far illa samt göra ansökan enligt Socialtjänstlagen (SoL).
Om du är våldsutsatt kan du ringa oss så kan vi hjälpa dig vidare till enheten som jobbar med våldsutsatta.
För kontaktuppgifter och telefontider, se uppgifter under kontaktfliken längre upp på sidan.
Råd och stöd
Du som förälder/vårdnadshavare kan vända dig till oss om du har behov av stöd för ditt barn och din familj. Du som är barn eller ungdom kan själv kontakta oss för att prata med en socialsekreterare. Du kan vara anonym när du ringer och rådgör.
Om du som anhörig, annan privatperson eller du som utifrån ditt arbete har anmälningsskyldighet känner en oro för att ett barn eller en ungdom riskerar att fara illa ska du våga reagera. Oavsett om du är privatperson eller har anmälningsskyldighet har du möjlighet att först ringa och rådfråga mottagningsgruppen om du är osäker på om du bör göra en orsoanmälan eller inte. Du som privatperson kan välja att vara anonym, men kom då ihåg att varken uppge ditt eller barnets namn. Du som har anmälningsskyldighet kan inte vara anonym, men kom ihåg att inte uppge barnets namn.
Ansök om stöd
Om du vill ansöka om stöd enligt SoL tar du kontakt med oss på mottagningen så planerar vi hur vi ska gå vidare med ansökan. Innan beslut om insats fattas gör socialsekreterare en utredning som utgår från barnets behov.