Inom fyrkanten (Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn) finns ett samverkansavtal som innebär att du som elev fritt kan söka vilken utbildning du själv vill inom fyrkantsområdet. Detta oavsett om det är ett nationellt program eller särskild variant. Det innebär att du konkurrerar med ditt meritvärde från åk 9 om plats på valt program på samma villkor som andra sökande . I fyrkanten finns ett rikt utbud av gymnasieutbildningar. På Grans naturbruksgymnasium kan du läsa naturbruksprogrammet; inriktning djurvård, inriktning lantbruk, inriktning hästhållning eller den nya inriktningen naturturism.
Tidplan 2021 och tips för Dig som går i grundskolan!
Under december månad
Ditt höstterminsbetyg sänds till gymnasieantagningen från din skola.
I slutet av december månad
Du får en blankett med användarid och ett lösenord som gäller bara för dig. Den skickas ut från din skola i betygskuvertet eller via din studie- och yrkesvägledare. Det är viktigt att du sparar detta fram till den slutliga antagningen.
7 januari
Webben öppnas – https://fyrkanten.dexter-ist.com
Här gör du ditt val till gymnasieskolan oavsett vilken kommun/skola du vill gå på.
8 februari
Sista ansökningsdag till gymnasieskolorna i Fyrkantsområdet (Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn).
Kvittensen ska du skriva ut och skriva på och sedan lämna till din studie- och yrkesvägledare.
vecka 14, i början av april
Webben öppnas. På www.fyrkantensgymnasier.se kan du se om något program inte startar i vårt område.
Nu kan du logga in på https://fyrkanten.dexter-ist.com och se ditt preliminära antagningsbesked. Om- och nyvalsperioden inleds 12 april. Studie- och yrkesvägledaren låser upp din ansökan om du vill göra en ändring.
Tänk på att en del kommuner utanför Fyrkantens gymnasiesamverkan inte tillåter om- och nyval. Kontrollera detta med din studie- och yrkesvägledare på din skola.
3 maj
Sista dagen för om- och nyval.
Efter 3 maj kan man inte ändra ansökan längre.
Vecka 26, början på juli
https://fyrkanten.dexter-ist.com öppnas.
Här finns ditt slutliga antagningsbesked.
26 juli
Sista datum att tacka JA eller NEJ till erbjuden plats. Du gör detta val på https://fyrkanten.dexter-ist.com/ senast 26 juli. Vi måste ha in ditt svar så att vi får in rätt platser till reservantagningen.
5 augusti
Första reservantagningen sker via webben https://fyrkanten.dexter-ist.com/ Webben öppen för svar till den 12 augusti. Om du vet om att du står på reservplats till ett högre val är det noga att du går in och kollar om du fått ny placering. Du blir alltså automatiskt placerad på den nya platsen. Tackar du NEJ står du utan plats. Sedan görs reservantagningen manuellt fram till 3 september.
Fram till 3 september
Reservantagningen pågår.
Ansökan till åk1
Oavsett vilken kommun du vill läsa i gör du din gymnasieansökan via www.mittgymnasieval.nu. Du som går i årskurs 9 inom fyrkentens kommuner får ett personligt lösenord via din skola i december.
Grundskoleelever från övriga kommuner: skicka ansökningshandlingar till Fyrkantens Antagningskansli, BUF City, 971 85 Luleå. Tel: 0920-45 36 96.
Ansökningshandlingar finns att ladda ner från Fyrkantens Gymnasiesamverkans webb eller beställa via telefon: 0920-45 36 96. Där får du mer information om hur du söker.
Ansökan åk2 eller åk3
Kontakta skolans syv eller rektor, ansökan skickas till:
Rektor
Grans Naturbruksgymnasium
Box 598
943 28 Öjebyn
Vad är frisök och vad innebär det?
Frisök innebär att du kan söka nationella program i hela landet. Frisöket omfattar inte särskilda varianter eller nationellt program som har en lokal inriktning. Antagningen sker i mån av plats. Inackorderingstillägg utgår ej. Studie- och yrkesvägledaren på din skola ger information om hur du söker till gymnasieskolan och där får du också hjälp med inloggningsuppgifter.
Underskrift
Enligt den nya skollagen så gäller den så kallade talesrätten för elever som söker till gymnasiet dvs. eleven ska själv skriva under ansökan och inte vårdnadshavaren som det varit tidigare