Information om Kotten
Vi på Kotten vill främst att alla barn och föräldrar ska känna sig välkomna och trygga hos oss. Att barnen känner trygghet både i barngruppen och med oss pedagoger, och att empati och socialt samspel får ta en viktig roll.
För många barn startar ett nytt äventyr när de börjar på förskolan. De lämnar hemmets ”trygga vrå” och hela världen öppnar sig framför deras fötter. Många nya möten med okända ansikten, både vuxnas och barns. Därför finner vi pedagoger på Kotten att tryggheten/tilliten, inte bara är ett ledord, utan en ren förutsättning för hela vår verksamhet. Med trygghet/tillit kommer självständighet, nyfikenhet och en vilja att utvecklas.
Vi ser barnen som kompetenta och utmanar dem gärna till självständighet och tillit till sin egen förmåga. För att göra detta krävs det att vi pedagoger försöker ge barnen tid. Tid till att lösa problem på egen hand. Gör vi detta ges också barnen möjlighet att se sig själva som kompetenta.
Vi ser också vikten av att lära i samspel med andra. ”Att härma är ett intelligent sätt att lära”. Vi uppmuntrar barnen att ta hjälp av sina kompisar på förskolan. Att se och nyttja varandras olikheter och kompetenser. Därför försöker vi skapa mötesplatser där barnen kan samspela och kommunicera med varandra.
Vår pedagogiska verksamhet utgår från ett utforskande arbetssätt. Vi arbetar i stationer/verkstäder där syftet är att i skapandeprocessen låta barnen utforska och undersöka olika sorters material, på olika sätt (med olika tekniker). Vi vill ge barnen erfarenheter som de kan fylla sin ”ryggsäck” med, och längre fram i livet koppla samman dessa till kunskaper och lärande.
För oss är kunskap något barnen ska erövra, inte något vi pedagoger ska överföra. Därför jobbar vi mycket med att låta barnen undersöka, experimentera och pröva själva. Vi pedagoger är medforskare!
Vi vill också att både vår barnsyn och grundverksamhet ska avspeglas och synas i vår miljö. Därför lägger vi stor vikt i att forma, och förändra vår miljö efter barnens intressen och behov, då tillfälle ges. Vi försöker utforma olika slags ”mötesplatser” där barnen ges möjlighet till samspel och kommunikation genom ett undersökande och utforskande arbetssätt.
För oss är faktakunskaper inte det viktiga i barnens arbete. Att lyssna, ställa frågor, få barnen att tänka själva, testa tankar och teorier, lita till sin egen förmåga, hjälpa varandra är av större värde. Vi ser processen som det viktiga – inte slutmålet.