Maria Montessori levde mellan 1870-1952 och blev den första kvinnliga läkaren i Italien. Hon ägnade en stor del av sitt yrkesliv åt utvecklingsarbete med barn. Hon lyfte fram att barnens behov var individuella och att de under olika åldrar är speciellt mottagliga och nyfikna för olika slags kunskap. Resultatet av Maria Montessoris utvecklingsarbete har tillvaratagits och utvecklats i Montessoripedagogiken som är etablerad i hela världen.
Montessori - att bli sitt bästa jag
Det här är universum, här är Vintergatan, här är Jorden, här är Sverige och här är Piteå och här finns Du. Vi plattar ut jordgloben och ser en karta!
Montessoripedagogiken sätter allt i sitt sammanhang. Människan är en del av helheten, därför börjar vi upptäcktsresan i det stora och letar oss fram till det lilla. Känslan av att utgöra en del av ett större sammanhang leder till ansvarstagande och reflektion, där både medmänniskor och natur behandlas med respekt.
Montessori betonar samspel och empati redan när barnen är mycket små. Kunskap i sitt sammanhang gör det också lättare för tonåringen att se sig själv som en viktig del av helheten.
Nu rullar vi ut tidslinjen i korridoren och ser vad som hände efter "The Big Bang" och hur Jorden har bildats och utvecklats.
Montessori använder konkreta hjälpmedel för att nyttja flera sinnen i lärandet. Att gå längs tidslinjen och se hur många steg som Jorden har funnits och vilket myr steg som utgör människans historia är ett exempel.
Att dansa planeternas dans runt solen är ett annat exempel. Rörelse och rytmik ger stöd åt det intellektuella arbetet samtidigt som det utvecklar motorik och balans. Intresset och nivån varierar med ålder och mognad. Inom Montessoripedagogiken tillvaratas de mottagliga utvecklingsperioderna och varje barn utgår från sina egna förutsättningar.
Vilken spännande fråga! Vill Ni hjälpas åt att undersöka hur det fungerar?
Barn har en medfödd nyfikenhet och ett lustfyllt lärande tar tillvara den gåvan. Upptäckandets glädje är en positiv drivkraft och barnen lär sig för sin egen skull. Montessori följer de nationella läroplanerna men inom de ramarna arbetar barnen och ungdomarna med stor frihet och under eget ansvar, både individuellt och i grupp.
Den personliga drivkraften uppmuntras. Att fördjupa sig i matematikens gåtor i flera dagar går bra och kan betyda mer arbete med andra områden nästa vecka. Läraren hjälper till att göra konsekvenser tydliga och eleverna får frihet att välja utifrån sina egna förmågor.
Läraren observerar varje barns utvecklingsbehov och fungerar som handledare och inspiratör. Arbetet sker i långa sammanhängande pass för att främja koncentration och fördjupning.
Vad kan Du arbeta med till det blir Din tur?
De pedagogiska övningsmaterialen finns bara i ett exemplar och har sin särskilda plats i rummet. Barnen lär sig att samsas och vänta på sin tur, och att hålla ordning och ställa tillbaka saker på sin plats. Att ta hänsyn och samarbeta är viktiga lärdomar.
Montessoris material för praktiska, intellektuella och sinnestränande övningar är genomtänkta och väl beprövade. Samma material kan användas av små barn för sensoriska övningar och av större barn för intellektuell förståelse.
Sociala kontakter övas i åldersblandade grupper där barnen lär av varandra och tränar samarbete i grupp.
Är Du redo att redovisa vad Du har lärt Dig?
Efter att ha arbetat och fördjupat sig i övningar bestämmer eleven när det är dags att redovisa sina kunskaper. Det är inte rätt och fel som står i fokus, utan det tålmodiga övandet och erövrandet av kunskap och självkänsla. De små barnen kanske övar finmotorik genom att hälla ris i olika skålar, medan det stora barnet övar grammatik med lappar och pärmar.
Många övningar är självrättande för att barnet själv ska se när uppgiften är klar, till exempel att alla riskorn ligger i skålen, eller alla korten i grammatikövningen stämmer.
Barn och ungdomar vill och kan ofta mycket mer än vuxna tror
Varje ålder har sina utmaningar. Det tar tid att lära sig ta av vinteroverallen själv, att knyta en fin rosett eller putsa en spegel. Det tar tid att lära sig snickra och sy eller fylla i en blankett.
Montessori låter barnen arbeta med varje moment i tur och ordning, utan avbrott och stress. Erövrandet av färdigheter ger självkänsla och glädje, det bäddar för det livslånga, lustfyllda lärandet.
Ungdomar som har Montessoribakgrund har lärt sig att planera, redovisa och slutföra egna projekt och de har odlat glädjen i lärandet. Det har de nytta av i gymnasium och universitet där kraven på självständighet ofta är större än i grundskolan.