Syftet med ett systematiskt kvalitetsarbete är att synliggöra vad vi gör, varför och vad det leder till. Ett fungerande kvalitetsarbete är avgörande för att kunna främja alla barns och elevers utveckling och lärande.
Syftet med ett systematiskt kvalitetsarbete är att synliggöra kvalitet och likvärdighet, vad vi gör, varför och vad det leder till. Genom att planera, följa upp, analysera, dokumentera och utveckla utbildningen kan vi skapa och dela kunskap om vad som leder till framgång.
Skollagen innehåller ett tydligt krav på systematiskt kvalitetsarbete. Där framgår också att kvalitetsarbetet på enhetsnivå ska genomföras under medverkan av lärare, förskollärare, övrig personal och elever. Elevernas vårdnadshavare, barn i förskolan och deras vårdnadshavare ska ges möjlighet att delta i arbetet. Rektorn ansvarar för arbetet. Även i läroplanerna finns krav på kvalitetsarbete.
Hortlax förskoleområde ska i år arbeta kring Piteå 400 år. Piteå fick sina stadsrättigheter 12 maj 1621, det är en bra anledning att fira, öka kunskapen om Piteås historia, men också ett tillfälle för att stimulera utvecklingen av Piteå. Vi tänker oss en mångfald kring detta med lekar, sånger, danser, kläder, maträtter, djur, så och skörda m.m. Att barnen tillsammans med pedagogerna undersöker och upplever hur man levde förr i världen samtidigt som man arbetar med hypoteser om framtiden. Piteå 400 år kommer att vara det övergripande temat för hela läsåret och i detta tema integrera många läroplansområden och mål. I Läroplan för förskolan, (2018, s.9), står det att ”I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv-värden, traditioner och historia, språk och kunskaper- från en generation till nästa.”