Varje år genomför vi på Hultan ett temaarbete. För läsåret 14/15 har hela Infjärdensområdet inriktningen Naturvetenskap.
Vi startar temaarbetet genom att bilda oss en uppfattning om nuläget i barngruppen. Det är barnens önskningar och intressen som sedan ligger till grund för hur temat utvecklas. Eftersom årets tema handlar om naturvetenskap väljer vi att gå till skogen med barngruppen och starta temat där.
När vi var till skogen hittade vi ett fågelbo, det blev startskottet för temat som kom att handla om fåglar.
Tidgare års teman:
Tema för läsåret 13/14 var MATEMATIK

Vi startade temat genom att skapa oss ett nuläge och dokumentera detta. Barnen intervjuades och vi tittade på hur det använde sig av matematik i vardagen. Föräldrarna fick sedan berätta hur de såg att deras barn var matematiska.
När temat startade var det inget av barnen som visste vad matematik var.
Mål: Medvetandegöra barnen om att de använder matematik i många olika situationer. Ge dem möjligheter att undersöka matematik och på ett meningsfullt sätt bli medskapare till nya kunskaper och slutsatser.
Trots att barnen sa att de inte visste vad matematik var så kunde vi se att de använde sig av det i många olika situationer, både ute och inne.
Vad barnen intresserade sig för fick sedan styra vilken väg temat tog. Det hela utmynnade i fyra grupper som undersökte olika områden och aspekter av matematik:
- Märken och symboler.
- Tid och avstånd.
- Mängd och volym.
- Skillnader och likheter.
Processerna i de olika grupperna dokumenterades under arbetets gång. I december fick barnen ett uppdrag, de som ville fick ta med sig något hemifrån som de tyckte handlade om matematik. Vi fick då se om deras uppfattning om matematik förändrats. Alla som hade med sig något fick visa upp och berätta om vad de valt att ta med och varför. De andra barnen fick ställa frågor.
I slutet av vårterminen sammanfattas och utvärderas temat. De olika grupperna berättar för varandra vad de undersökt och barnens förändrade kunnande dokumenteras. När de nu får frågan vad matematik har de allra flesta en teori om vad det är.
Läsåret 12/13
var temat natur. Målet med temat var att barnen skulle utveckla en respekt för allt levande och känna omsorg om sin närmiljö. Det ska i långa loppet ska medföra att de tillgodogör sig ett förhållningssätt där de värnar inte bara om naturen och miljön utan även varandra. Barnen arbetade med temat i olika projekt. Vi besökte den närliggande skogen. Barnen började temat med att fylla sina små skattkistor med en sak från skogen som de sedan visade för de andra barnen, dokumenterade och berättade om.
Läsåret 11/12
var temat "Rörelse". Vi ville att barnen på Hultan bland annat skulle få bekanta sig med olika former av rörelse, både den fysiska men även rörelse i form av energi. I detta tema arbetade vi med olika projekt. Barnen fick till exempel titta närmare på luft, de fick formulera sina egna teorier och undersöka dem.
Läsåret 10/11
arbetade vi med tema - Leken. Vi använde oss av ett medvetet bruk av leken för att barnen skulle uteveckla en positiv självbild, sin empati och sin förmåga att känna omsorg om varandra.