Björken är en avdelning som har barn i åldrarna 1-3 år. Lokalerna är ljusa och trevliga och inbjuder till lek och lärande.
Kunskap och lärande/barns utveckling/normer och värden
Vi arbetar Reggio Emilia inspirerat. Vi använder en tydliggörande pedagogik som vävs samman med vanliga förskoleaktiviteter och sker naturligt och lekfullt i barn gruppen. I vårt förhållningssätt har vi en tydlig kommunikation. Vi ger barnen tid till att uttrycka sina tankar och idéer och att utvecklas i sin egen takt.
Genom att se och bekräfta varje barn, ge dem stöd och uppmuntran utvecklas de till självständiga individer efter sina förutsättningar och samtidigt stimuleras att använda och ha tillit till sin egen förmåga. Vi vill erbjuda barnen en stimulerande och utmanande miljö, med material som lockar till lek, lärande, aktivitet och kreativitet. Vi vill förstå hur barnen tänker och ta tillvara mångfalden av barnens tankar, idéer och behov för att stärka deras utveckling.
Barnen använder sina sinnen genom olika aktiviteter. Vi låter barnen undersöka och utforska sin omvärld. Barn är unika och varje dag i arbetet med barn lär vi varandra någonting nytt. Vi utgår från barngruppen, dess intressen och utveckling. Processen och vägen dit är viktigast och inte produkten. Det är viktigt att barnen tycker att det är roligt och meningsfullt.
Vi visar varandra respekt. Accepterar att vi är olika, tänker olika, tycker olika och känner olika, men att vi ändå är lika mycket värda.
Vår målsättning
- att barnen utvecklas sin skapande förmåga och kan förmedla sina upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång, musik och drama.
- att barnen utvecklar sin förmåga att bygga och konstruera med hjälp av olika material och tekniker och att vi väcker deras nyfikenhet för matmatiska begrepp, former och problemlösningar, ute i naturen och i den vardagliga verksamheten.
- att ge barnen språklig stimulans uppmuntra barnens vilja att kommunicera, ge dem tilltro till sin förmåga att använda sitt språk och bygga upp en positiv självbild hos barnet.
- att behärska ett språk betyder mycket, att kunna kommunicera med sin omgivning, att ta till sig av den information som finns i samhället. Det handlar bl.a. om att fungera i en social gemensamhet, olika begrepp som respekt, hänsyn, glädje självkänsla och trygghet. Det är viktigt att kunna ta kontakt, utveckla empati och moral, uttryck, känslor och lösa konflikter.
- att barnen utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning, genom rörelselekar och utflykter i naturen.
- Vi tror på det kompetenta barnets inneboende kraft. Barn kan mer än vi tror: Processen är det viktiga inte resultatet.
- Genom leken tränar barnen att ta hänsyn till varandra, ge och ta, bearbeta intryck, följa regler, vänta på sin tur, problemlösning, glädjas och ha roligt tillsammans.
- Vi använder IPAD, digitalkamera som hjälpmedel för dokumentation och reflektioner med barnen.
- att föräldrarna är delaktiga och känner sig betydelsefulla i arbetet med barnen.
( läroplan Lpfö 18)