Linnean är en avdelning för barn mellan 1-3 år. Här arbetar vi pedagoger nära barnen.
Vi arbetar efter Lpfö 18, förskolans läroplan. Förskolans uppdrag:
Verksamhetern ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar.
Genom lek lär sig barn samspel och kommunikation. I leken utvecklas språket och barnen får utlopp för sin kreativitet och fantasi. Vi pedagoger är hela tiden närvarande och finns där om barnen behöver en hjälpande hand. I leken tränar barnet sina färdigheter och bearbetar sina upplevelser. Allt är möjligt i leken. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, forskande, skapande men också genom att iaktta, samtala och reflektera. I den skapande leken ges barnet möjlighet att uttrycka och bearbeta känslor och erfarenheter. Leken främjar också förmåga att lösa problem tillsammans med andra.
Vi arbetar för att alla dagens aktiviteter och situationer ska vara språkutvecklande. Närvarande och aktiva pedagoger är nyckeln till språkutvecklingen i förskolan. Pedagogerna sätter ord på det som sker i vardagen och använder medvetet ett rikt språk. Barnen lär sig språk genom att testa nya ord och uttryck i samtal med andra barn, som pedagoger skapar vi möjlighet till detta. Vi läser dagligen böcker och reflekterar över bilder och innehåll tillsammans med barnen.
Vi arbetar kontinuerligt med vardagsmatematik, räknar barn i samlingen, tar med siffror i leken, letar geometriska former, bygger och sorterar med olika material osv. Matematiken fångar vi upp både inne och ute.
På Linnean erbjuds barnen att prova på olika skapande material, verktyg och uttrycksformer. De ska känna skaparglädje och stolthet över vad de gör. Det är processen som är viktig, nyfikenheten och upptäckarglädjen är viktigare än slutprodukten.
Vi vistas dagligen ute med barnen. Vi pedagoger tror på att den motoriska utvecklingen är en viktig grund för barnets inlärnings- och koncentrationsförmåga. Barnen erbjuds många möjligheter att röra på sig, både i organiserad form och under fri lek. Vi eftersträvar att varje barn skall ges förutsättningar att utveckla en god kroppskännedom bland annat genom att benämna sina kroppsdelar.
I vårt arbete med barnen använder vi oss av sånger, lekar, rörelse och instrument. Att sjunga och dansa tycker de flesta är roligt och det skapar gemenskap och stärker barnens självförtroende och självtillit. Det är viktigt att barn erbjuds att prova på olika uttryckssätt.