Jag är utbildad förskollärare samt skolledare och har arbetat i förskolan som förskollärare sedan 1994, därefter åren 2008-2012 som rektor/ förskolechef inom förskolor och skolor i Infjärden. Hösten 2012 började jag som förskolechef inom Strömnäs förskoleområde .
Från den 1 juli 2019 ska förskolechefer benämnas rektorer. I och med det måste också alla rektorer som nyanställs i förskolan gå den obligatoriska befattningsutbildningen för rektorer.
Att arbeta med barn är ett privilegium, mitt uppdrag är att tillsammans med pedagogerna i förskolan lägga grunden för varje enskilt barns livslånga lärande. Detta genom att se, lyssna, utmana, reflektera och delta i barnet/ barnens vardag.
Jag som rektor har det övergripande ansvaret att utveckla utbildningen och föra processerna framåt för en ökad måluppfyllelse i förskolan. Detta tillsammans med pedagoger utifrån de nationella och kommunala målen.
Detta innebär att i olika samarbetsformer fatta beslut om organisation, struktur, tjänstefördelning, resursfördelning, nätverk m.m. Detta efter dialog och samverkan med pedagogerna inom våra förskolor.
Genom ett tydligt ledarskap med tydliga mål och intresse för verksamheterna skall jag vara väl påläst i våra olika styrdokument, olika planer men även följa med i världen och forskning.
Inom Strömnäsområdet är min tanke att vi har kontinuerliga träffar med utgångspunkt barnen i verksamheterna. Jag säger att jag är ledare FÖR en pedagogisk verksamhet och pedagogerna är ledare I en pedagogisk verksamhet. Detta innebär att alla känner delaktighet, inflytande och ansvar. Vi arbetar tillsammans för ett gemensamt förhållningssätt där vi skapar ett gott systematiskt kvalitetsarbete med kontinuerlig uppföljning, utvärdering och möjlighet att förändra och utveckla verksamheten.
De senaste åren har vi arbetat med Strömnäs Förskole enheters kultur. Kultur handlar i detta fall om värderingar, förhållningssätt, etik, normer, förskolornas arbetsklimat, traditioner, barnsyn och pedagogernas syn på kunskap och lärande.
Jag vill forma en kultur som inspirerar till delaktighet i förbättringsarbetet. Där min ambition och ledarstrategi är att fokusera på att skapa en kultur med normer och värderingar som stimulerar personalen till ett tydligt engagemang och vilja till att vidareutvecklas. Vi vet också att det som sker i förskolan har stor betydelse för barnens lärande och syn på lärandet även senare i livet.
Centrala satsningar i Piteå Kommun och Strömnäs Förskoleområde är inom Kommunikation med bl.a. TAKK Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation som metod.
Vi arbetar även vidare med vår förnyade utmärkelse av Skola för hållbar utveckling. Som ett av målen i Piteå kommuns klimat- och energiplan ska alla kommunens förskolor och skolor inneha utmärkelsen Skola för hållbar utveckling 2020. En utmärkelse som ges av Skolverket i syfte att stödja och vara en inspirationskälla i det pedagogiska arbetet med hållbar utveckling från förskola till vuxenutbildning. För att få utmärkelsen krävs att verksamheten, uppfyller ett antal kriterier och lämnar in en ansökan.
Lokalt under läsåret 2019-2020 inom förskolorna i Pitholmsförskoleområde kommer vi arbeta med temat Vi talar till världen, världen talar till oss. Ett kommunicerande temaarbete där lekvärlden skapar förutsättningar för barns kommunikation. Ett språkligt tema där barnens uttryckssätt synliggörs med kropp, ljud, miljö och material .
Vi fortsätter i år med Läslyftet och ska arbeta i modulen ”Utforska skriftspråket”. Genom valet av denna modul kan vi bilda en helhet genom att arbeta med ett valt projekt och väva in modularbetet i detta. Vi ges även möjlighet att inspireras av övriga moduler inom Läslyftet för en mångfaldig undervisning. Utmaningen för pedagogerna blir att förbinda olika målområden istället för att skapa separata projekt. Utforskningen inom valda projekt kan utgå från verb, genom att observera vad barnen gör snarare än vad barnen säger innebär att blicken förskjuts från ett pedagogperspektiv till barnens perspektiv. Det kan starta i ett brett undersökande med olika undervisningsaktiviteter som gynnar det valda projektet, utföra undersökningar på flera sätt och flera gånger, med olika material och förutsättningar.
Metoden pedagogisk dokumentation kommer att bli ett verktyg till det systematiska kvalitetsarbetet som skall ske kontinuerligt.
Vi fortsätter även processa vidare kring hur vi ska kunna utveckla ett förtroendefullt samarbete med hemmen, även barns inflytande är ett viktigt område som vi ofta diskuterar.
Som rektor är min förhoppning att jag väljer att prioritera och delegera. Vi sitter alla med en enorm erfarenhet och kunskap och förutsättningen för att lyckas är att man tillsammans arbetar mot gemensamma mål, något som jag lägger stor tyngd vid. Jag vill kunna lyfta fram mina anställda. Göra dem synliga, skapa tillit och förtroende. Det bygger på att jag har huvudansvaret att hitta personalens starka sidor och glädjen till sitt jobb.
Hälsningar Jessica Åhlund Lundquist