Under läsåret 2018/19 har åtta instrumental- och danslärare vid Musik & Dansskolan i Piteå genomfört ett aktionsforskningsprojekt i samarbete med skolforskaren Ulrika Bergmark.
Området för aktionsforskningen
Projektet fokuserade på lärares arbetssätt, det vill säga de metoder och förhållningssätt lärare använder sig av i sin undervisning. Detta undersöktes genom problematisering av lärares befintliga arbetssätt, vilka andra arbetssätt, utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet som är möjliga att använda, och slutligen genomfördes en förändring av undervisningen för att få syn på vad som händer när lärare använder andra/nya arbetssätt.
Syftet med projektet
Det övergripande syftet med aktionsforskningsprojektet är skolutveckling med utgångspunkt i den egna praktiken och det specifika syftet för projektet är att undersöka vilka förutsättningar för ett livslångt lärande, som undervisningen vid Musik- och dansskolan möjliggör.
Genomförande
Aktionerna har avlöst varandra under projekttiden. För att få fatt i de förhållningssätt och metoder som lärarna använder sig av genomfördes en kartläggning av Nuläget. Vi tog hjälp av olika lärandeteorier för att kunna diskutera och avpersonifiera undervisningen. Det framkom att arbetssätten kunde kopplas till olika lärandeteorier beroende på undervisningsmoment. Behaviorism och Kognitivism dominerade men det fanns en önskan om en förskjutning mot ett Sociokulturellt perspektiv med större elevdelaktighet. Via omvärldsspaning och litteratur-läsning av vetenskapliga texter utifrån vår önskan om att ändra perspektiv, genomfördes en förändring av förhållningssätt och metoder. Ett uppskattande förhållningssätt iscensattes för att involvera, engagera och göra eleverna mer delaktiga. En perspektivförskjutning i undervisningen upplevdes när lärarens roll förändrades och eleverna inbjöds till delaktighet. Detta resulterade i en förändrad relation mellan lärare-elev när dialog, lyhördhet, tilltro och interaktion fick genomsyra undervisningen.
Resultat och lärdomar
I processen har reflektionsverktygen loggbok, individuell och gemensam reflektion, observation i form av skuggning och filminspelning varit starka hjälpmedel. Dessa verktyg har hjälpt till att skapa distans till praktiken vilket möjliggjort metareflektion och analys där ny kunskap om praktiken skapats. Att gemensamt, tillsammans med kollegor och forskare få möjlighet att sitta ner och utforska undervisning, förhållningssätt och metoder har varit den absolut största behållningen med projektet. Att ta del av varandras tankar och erfarenheter har lett till ett kollektivt lärande som i förlängningen kan utveckla verksamheten. Ett elevråd kommer att startas och aktionsforskningsdeltagarna har fått fortsatt möjlighet att träffas för att arbeta med skolutvecklingsfrågor till gagn för verksamheten.