Från och med den 1 september 2017 arbetar Ulrika Bergmark som skolforskare i Piteå kommun. Tjänsten finansieras av Riksbankens jubileumsfond (Flexitforskaranställning) och med stöd av Sparbanken Nord och Luleå tekniska universitet. Flexiforskaranställningen syftar till att bygga broar mellan akademi och organisation och omfattar både forskning och utvecklingsarbete.
I den nya skollagen (2010:800) utökades uppdraget att arbeta med forskning, vetenskaplig grund och vetenskapligt förhållningssätt i skolan. Piteå kommun har sjösatt ett antal strategier för att stödja den praktiknära forskningen och som ett led i sina satsningar ville de då knyta en skolforskare till sin verksamhet och fick då möjligheten genom Riksbankens jubileumsfonds utlysning inom Flexitprogrammet.
Det övergripande syftet med forskningsprojektet, som kallas PiteSkolforsk, är att analysera och problematisera erfarenheter med att integrera forskning och forskningsbaserat arbetssätt i skolundervisning gjorda av olika aktörer inom kommun och akademi, dels identifiera utmaningar och möjliggörande strategier i samverkan mellan kommun och akademi.
En viktig grund i detta projekt är att forskningen gör tillsammans med deltagarna, så att de har en aktiv roll i skapandet av ny kunskap.
De datainsamlingsmetoder som kommer att användas är främst intervjuer, lärardokumentationer, observationer i lärares praktik med uppföljande samtal och fokusgruppssamtal.
Deltagare i forskningen är lärare, skolledare (rektor och förskolechef), områdes- och förvaltningschefer samt vetenskaplig ledare i Piteå kommun, elever i grund- och gymnasieskolan, samt forskare/lärarutbildare vid Luleå tekniska universitet och Umeå universitet.
Det kommer att ske ett kunskapsutbyte mellan kommun och akademi i de planerade delprojekten. Förutom detta sker utbytet med hjälp av exempelvis seminarier vid respektive organisation där också lärarutbildning involveras.
Det förväntade resultatet av projektet är att det genererar kunskapsvinster teoretiskt och praktiskt vad gäller integrering av praktiknära forskning i skolan, på både strategisk nivå och klassrumsnära nivå. Detta för att ge lärare och skolledare, och ledare på kommunal nivå en bättre förståelse för vad ett vetenskapligt förhållningssätt innebär i skolan och hur de kan arbeta med detta. Projektet avser också skapa kunskap om vilka utmaningar och dilemman som integrering av praktiknära forskning kan omfatta, vilket förväntas bidra till en förståelse för och praktiska redskap hur lärare och skolledare samt kommunal ledning ska hantera detta.
Läs mer om riksbankens flexitprogram och Framtidsbankens satsningar i länkarna nedan.