Piteå kommuns utbildningsförvaltning samverkar genom ULF-avtal (Utveckling, Lärande, Forskning) med Umeå universitet i gemensamma satsningar på forskning i skolan baserat på lärares praktik Genom ULF-avtalet har parterna förbundit sig att bygga en Forsknings- och utvecklingsmiljö för Piteå kommuns förskolor och skolor. Det innebär också att Umeå universitet avsätter ca 3 miljoner kronor i riktade medel till forsknings- och utvecklingsprojektet Lärares och rektorers professionalism i en skola på vetenskaplig grund. (länk till denna sidan) Projektet genomförs under perioden 2019-2021.
Sedan tidigare finns ett långsiktigt samarbete mellan Piteå kommun och Umeå universitet som bland annat lett till den magisterutbildning som erbjuds undervisande lärare på deltid inom forskning och utveckling. Piteå kommun är en av de första att teckna ett lokalt ULF-avtal som syftar till att skapa långsiktiga och hållbara strukturer och aktiviteter för samverkande FOU i skolan. Inom ramen för ULF-avtalet ska parterna fortsätta arbeta med att inrätta inträdesstrukturer, mötesplatser för lärare, rektorer och forskare i form av aktionsforskning, forskningscirklar och examensarbeten i samverkan. En annan del av avtalet handlar om att identifiera och skapa förutsättningar för nyckelaktörer att verka och bygga Piteå kommuns skolors FoU-miljö.
Under det långsiktiga samarbetet mellan Piteå kommun och Umeå universitet, har anställda under perioder haft delade tjänster mellan universitet och utbildningsförvaltningen. Stina Westerlund, lektor i Pedagogiskt arbete, Umeå universitet, har varit med i samarbetet från början. Lärare i kommunen har genom detta samarbete getts möjlighet att bedriva studier på avancerad nivå i magisterutbildningen Forskning och utveckling i skolan på hemmaplan i Piteå. ULF-avtalet tar vid där utbildningen slutar, och fastslår att arbetet med att utreda och föreslå roller, uppdrag och kompetenser i miljön. En del i detta är enligt avtalet magisterstuderande lärares förutsättningar för att verka i FoU miljön efter genomförd utbildning.
Vidare ska parterna utreda och föreslå hur blivande lärares examensarbete kan docka an till skolors och förskolors arbete med praktiknära forskning. Piteå utbildningsvetenskapliga råd har tillsatt en arbetsgrupp bestående av personer från kommunens skolor, Umeå universitet och LTU. Gruppen har till uppgift att lämna ett förslag på hur examensarbete i samverkan kan utformas. I arbetsgruppen ingår:
Linda Andersson, rektor, Porsnässkola
Ulrika Bergmark, biträdande professor/samverkansforskare, LTU
Monika Diehl, samverkanslektor, Lärarhögskolan, UmU
Lillemor Eriksson, VFU-samordnare Piteå kommun, lärare Backsgårdsskola
Helena Grape, rektor förskolan förskolorna i Norrfjärden, Alter och Sjulsmark
Kristina Hansson, vetenskaplig ledare, Utbildningsförvaltningen, Piteå kommun
Lisa Hunesjö, Lärarstuderande, LTU
Maria Karlsson, lärare, VFU-handledare, Backgårdsskolan
Linda Ström, rektor, Strömbackaskolan
Susanne Westman, LTU
Maria L. Johansson, LTU
Elice Ökvist, verksamhetschef grundskolan, Utbildningsförvaltningen Piteå kommun
Ytterligare en del av ULF-avtalet är att planera och genomföra en nationell forsknings- och utvecklingskonferens i Piteå 2021. PUR har tillsatt följande arbetsgrupp för att planera konferensen:
Johan Lithner Umeå universitet, Lärarhögskolan
Ulrika Bergmark Piteå kommun/Luleå tekniska universitet
Catarina Lundqvist Norrbottens kommuner
Kristina Hansson Piteå kommun
Carina Hammarsten, Piteå kommun