Piteå kommun har tecknat ett ULF-avtal med LTU. ULF står för Utveckling, Lärande och Forskning och är beteckningen för en nationell försöksverksamhet som syftar till att skapa långsiktiga och hållbara modeller för samverkan kring praktiknära forskning mellan skolans huvudman och lärosäte/universitet. Regeringen har beviljat 125 miljoner för försöksverksamheten som pågår mellan 2017-2022.
ULF-avtalet mellan Piteå kommun och Luleå tekniska universitet innebär att parterna har kommit överens om att man tillsammans ska stärka samverkan genom aktionsforskning, examensarbete i samverkan och genom att arrangera en nationell forsknings- och utvecklingskonferens Kunskapsdialogen, den 1-2 november 2021.
I ULF-sammanhang är Piteås avtal med LTU unikt på flera sätt, dels genom det långsiktiga strategiska arbete kring forskning och utveckling i skolan som har bedrivits på förvaltnings- och skolnivå under lång tid och dels att kommunen under denna tid aktivt sökt och arbetat i samverkan med Umeå Universitet och Luleå tekniska universitet. I och med undertecknandet av ULF-avtalet med LTU, beseglas även en trepartssamverkan mellan Piteå kommun, LTU och UmU. Piteå kommun ingick ULF-avtal med UmU under 2019.
Vad innebär ULF-avtalet för Piteå kommuns skolor, lärare och elever?
Avtalet öppnar upp för en rad olika möjligheter för att lärare ska vara delaktiga i forskning, och att de frågor som lärare och rektorer har kring det pedagogiska arbetet utgör grunden för den forskning som ska bedrivas i samverkan. Sett ur skolornas perspektiv är tanken att stärka kopplingen mellan det systematiska kvalitetsarbetet och forskning. Betoningen i ULF avtalet är att den praktiknära forskningen sker i skolan, med lärare och tillsammans med forskare.
- Med ULF-avtalet växer möjligheterna för Piteå kommuns utbildningsverksamheter att skapa unika förutsättningar för lärare, likt andra akademiska yrkesgrupper, att vara delaktiga i yrkets kunskapsbildning. Detta ger unika förutsättningar för att dels säkra hög kvalitet i undervisningen och dels ge förutsättningar för lärares professionella utveckling, säger Malin Westling, skolchef i Piteå kommun.
Sammanfattningsvis är syftet med försöksverksamheten ULF att:
• skolans behov ska utgöra en väsentlig del av vägledningen för forskningen,
• basera verksamhetsutveckling på såväl beprövad erfarenhet som forskning
• vidareutveckla tillämpningsinriktad utbildningsvetenskaplig forskning,
• genom samverkan mellan skola och lärosäte skapa långsiktigt hållbara strukturer för att initiera, genomföra och i övrigt främja praktiknära forskning och verksamhetsutveckling,
• stärka lärarutbildningen via studenternas medverkan i försöksverksamheten samt att stärka både utvecklingskompetens och vetenskaplig kompetens vid både skolor och lärosäten.
Det är en symmetrisk och komplementär ansats i meningen att samverkan bygger likvärdigt på parternas behov, kompetenser och engagemang, som kompletterar varandra. Det innebär att:
• skolans verksamhetsutveckling baseras på bland annat vetenskaplig grund och lärosätets utveckling av lärarutbildning och forskning baseras på bland annat dess relevans för utbildningssystemet
• lärares, skolledares och annan skolpersonals kompetens att identifiera, genomföra och utvärdera verksamhetsutveckling och forskares utbildningsvetenskapliga forskningskompetens värderas lika
• skolans och lärosätets engagemang i FoU är långsiktigt och symmetriskt bland annat i termer av ekonomiska och personella resurser, samt att satsningarna är komplementära i meningen att parterna bidrar med delvis olika kompetens och resurser