Ortsnamnet Långskatan har getts av människor som står naturen nära, varför det blir både geologiskt och historiskt riktigt med namnet Långskataskolan.
Långskataskolan - ett namn med historisk anknytning. Området runt Långskataskolan är geologiskt intressant. I terrängen finns ett antal ändmoränder, minnen från istiden, som i sin tur bildar skator, uddar i landskapet. Skolan byggs mellan två ändmoränder.
Utformningen av skolan är ett resultat av en inbjuden arkitekttävling där man efterfrågade ett så sunt och miljövänligt byggande sommöjligt. Man ville också se lösningar på "Framtidens skola" enligt skolans nya arbetsplan och lärosätt.
Inomhusmiljö
Skolan än organiserad i två arbetsenheter med vardera tre hemrum, allrum och rum för färg, form, lek och experiment.
Breda skjutdörrar ger kontakt mellan klassrum och mot allrummet.
Glaspartier ovan ögonhöjd gör att barnen kan uppfatta rummens sammanhang och hur huset är konstruerat - byggnaden blir "pedagogisk". RUMSHÖJDEN varierar från höga takpartier ner till alkover i hemrummen. Utomhusmiljön har planerats för att barnen aktivt ska kunna ta del av naturens kretslopp. Den ursprungliga växtligheten har bevarats i största möjliga mån. Dagvattnet tas om hand och leds till vegetationen och en damm för bevattning av lek. Skolans profil mot Natur - Miljö - Friluftsliv gör källsortering, odling i växthus, utomhuspedagogik, miljövänliga val av möbler och inventarier till naturliga inslag i skolans vardag.
På skolgården kan man tydligt se sammanhanget mellan led och pedagogik. En tjärad flaggstång över en stenlagd kompassros, Ur ett stort kluvet flyttblock springer det livgivande vattnet fram. Förebilden Zackriskällan på det närbelägna Grisberget - är omnämt i Linnés Lappländska resa 1732. En eldstad av stenblock bildar en grillplats där barnen lär sig hantera elden. Skolgården blir också en resurs för den intilliggande förskolan och bostadsområdet.
Golvmönstret utanför biblioteket symboliserar landhöjningen.