Varför PRAO?
PRAO ger en möjlighet att t.ex.:
- Se hur arbetslivet fungerar
- En chans att prova ett yrke inför valet till gymnasiet
- Knyta kontakter på arbetsmarknaden (ev. sommarjobb)
Ordna PRAO-plats
Piteå kommun har ett visst antal praoplatser för er att välja bland. Dessa är kommunala arbetsplatser, mestadels förskolor, skolor samt fritids. Eftersom kommunen ställer upp med ett antal fasta platser innebär det att ni inte får gå till arbetsplatser inom förskola, skola och fritids för att fråga om prao (förutom privata friskolor och förskolor).
Ni får gärna ordna en egen praoplats om ni hellre vill det, OM ni ordnar egen plats måste den praoplatsen uppfylla Arbetsmiljöverkets krav på riskbedömning för unga. Ni får en blankett som skall fyllas i av arbetsplatsen och sedan återlämnas till mig.
Resor
Den som från hemmet har längre än 5 – 6 km till PRAO-platsen har rätt till reseersättning.
I första hand för bussresor. Busskort utlånas av skolan för PRAO-perioden. I de fall buss inte fungerar och du i stället får skjuts med bil utgår ersättning med 8:-/mil. Du kan även få ersättning för moped med 6:-/mil.
Reseersättning utgår endast om praktikplatsen finns inom hemkommunen. Reseräkning får du efter PRAO-veckans slut.
Mat
När du är på PRAO ska du äta på närmaste skola, vilken kommer att stå på ditt PRAO-kort. Om det är så långt till en skola att du inte hinner äta på matrasten får du 30:-/dag. Alla elever som gör sin PRAO i en annan kommun har rätt till matersättning. Ersättningen betalas ut i efterskott. Det står på räkningen vart den ska skickas.