På den här sidan har vi samlat information om vad du ska göra när du startar, ändrar eller tar över en livsmedelsverksamhet som har beredning, behandling eller bearbetning av livsmedel, till exempel en restaurang eller ett café. Vi går också igenom hur du ska göra när du anmäler en livsmedelsverksamhet.
För all yrkesmässig hantering av livsmedel finns regler, som till stora delar är gemensamma för hela EU. För att kunna starta, ändra eller ta över ett livsmedelsverksamhet, måste din verksamhet registreras antingen av kommunen eller godkänns av Livsmedelsverket. Det är för att miljö- och tillsynsnämnden ska känna till verksamheten och kunna kontrollera hur den fungerar. Detta gäller även för så kallade matmäklare som har huvudkontor i Piteå samt vid tillfälliga och rörlig livsmedelsverksamheter, exempelvis marknader, mässor, festivaler och liknande.
Det är många krav som ställs för dig som i din verksamhet hanterar livsmedel. Du som företagare ansvarar för att lokalen, livsmedelshanteringen och egenkontrollen uppfyller de lagkrav som finns. Under Vanliga frågor och svar har vi samlat information om vad du ska tänka på när du startar eget livsmedelsföretag. Länken hittar du i högerspalten.
Löpande Insikt – en servicemätning
Med start 2021 genomför vi en mätning av vår service till företag, med fokus på ärenden inom bygglov, miljö- och hälsoskydd samt livsmedelskontroller. Om du hör till målgruppen kommer du att få undersökningen i din brevlåda när ärendet är avslutat. Vi hoppas du tar dig tid att svara, då hjälper du oss att bli bättre. Mer om undersökningen, se länk på denna sida.