Livsmedelsverket har beslutat att införa en ny riskklassningsmodell för livsmedelsanläggningar från 2024. Det innebär att alla anläggningar kommer att klassas utifrån den modellen.
Beroende på vilken riskklass verksamheten placeras i får den en viss kontrollfrekvens istället för en årlig kontrolltid. Kontrollfrekvens innebär x antal besök under en femårsperiod. Den nya riskklassningsmodellen träder i kraft år 2024 men arbetet med att klassa om verksamheter görs under 2023.
Lämna uppgifter via E-tjänst
För att vi ska kunna klassa om verksamheter behöver vi aktuella uppgifter, t.ex. aktör, omfattning, inriktning och aktiviteter. För att omklassningen ska bli så effektiv som möjligt behöver alla som driver en livsmedelsanläggning lämna uppgifter om verksamheten via vår e-tjänst, senast 4 juni 2023.
E-tjänst
Avgift
Tiden som vi lägger ned på att omklassa verksamheter tar vi ut en avgift för. Vi uppskattar att vi behöver lägga ner 30 minuter per verksamhet, förutsatt att vi inte behöver påminna om att skicka in uppgifter. Timavgiften är för närvarande 1285 kronor.