Bedriver du någon form av hygienisk verksamhet där det finns en risk för blodsmitta ska du göra anmälan till kommunens Miljö- och hälsoskydd senast sex veckor innan du startar verksamheten. Från 1 juli 2021 omfattar anmälningsplikten även stickande skärande verksamhet, där det finns risk för annan smitta än blodsmitta.
Till hygienisk verksamhet med risk för blodsmitta räknas bland annat tatueringsstudios, fotvård, akupunktur och andra verksamheter som använder skärande eller stickande föremål.
En annan verksamhet som är anmälningspliktig till kommunen är solarier (läs mer om solarier på länken nedan) Det finns även andra typer av hygieniska verksamheter som inte innebär blodsmitta, så som massage eller frisörer. Dessa är inte anmälningspliktiga enligt miljöbalken, men kommunen har tillsyn över både de anmälningspliktiga och inte anmälningspliktiga verksamheterna. Om du är osäker på om din verksamhet omfattas av anmälningsplikt kontakta kommunens miljö- och hälsoskydd.
Nytt från 1 juli 2021
Den första juli sker en ändring av anmälningsplikten för yrkesmässig hygienisk behandling. Det innebär att från och med den 1 juli 2021 omfattar anmälningsplikten även stickande skärande verksamhet, där det finns risk för annan smitta än blodsmitta.
Det rör sig främst om användning av rakkniv mot huden, håltagningspistol och verksamheter som använder sig av andra typer av stickande/skärande verktyg som inte omfattas av anmälningsplikt tidigare på grund av att de inte ansetts kunna orsaka risk för blodburen smitta.
Anmälningsplikten gäller både de som är på gång att starta och de som sedan tidigare bedriver en sådan verksamhet. Om du redan har en verksamhet som omfattas av förändringen behöver du anmäla din verksamhet till kommunens miljö- och hälsoskydd senast första september 2021.
Egenkontroll
För att förebygga risker för människors hälsa ska du som verksamhetsutövare fortlöpande planera och kontrollera din verksamhet, oavsett om din verksamhet är anmälningspliktig eller inte. Det gör du genom en egenkontroll som omfattar bland annat rutiner för rengöring av utrustning, städning och handtvätt m.m.
Om du har en verksamhet som omfattas av anmälningsplikt är du även skyldig att ha dina rutiner dokumenterade i ett så kallat egenkontrollprogram.
Mer information om vilka regler som gäller för yrkesmässig hygienisk verksamhet hittar du i Socialstyrelsens allmänna råd.