Piteå kommun har beslutat att alla som nyttjar kommunens lokaler ska göra en riskbedömning via e-tjänst innan de genomför sitt evenemang eller sammankomst. Det gäller också verksamhet och evenemang som arrangör, lag eller förening genomför på egna anläggningar men som har bidrag från kommunen.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m. Ett exempel är det förbud som gäller för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare. Det handlar till exempel om demonstrationer, föreläsningar, teaterföreställningar, konserter, idrottstävlingar, träningsmatcher, danstillställningar, marknader och mässor.
Folkhälsomyndighete rekommenderar att alla verksamheter följer Folkhälsomyndighetens råd, gör en riskbedömning för sin verksamhet eller evenemang samt tar hänsyn till förbudet om sammankomster och tillställningar med fler än 50 personer.
Alla verksamheter som nyttjar Piteå kommuns lokaler ska därför göra en riskbedömning via en e-tjänst innan de genomför sitt evenemang eller sammankomst. Detsamma gäller för verksamheter och evenemang som arrangörer, lag och föreningar genomför på egna anläggningar men som har bidrag från kommunen. Du hittar länk till e-tjänsten i höger kolumn på denna sida om du anvädner dator, längre ner på sidan i din mobil.
I en riskbedömning identifieras olika risker för att sedan kunna vidta lämpliga åtgärder för att minska risken för smittspridning. Riskbedömningen är ett stödverktyg för arrangören men även ett kontrollsystem där kommunen ska kunna bedöma om arrangören följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.
Arrangören är ytterst ansvarig för att arrangemanget följer myndigheternas råd och riktlinjer.
Förtydligande gällande träningsmatcher och mindre idrottsarrangemang
Piteå kommun följer Folkhälsomyndighetens råd och har därför beslutat att:
- Träningsmatcher och mindre idrottsarrangemang för barn och unga i kommunen kan genomföras om antalet personer på och omkring planen/ytan begränsas till max 50 personer.
- Barn och ungdomar till och med 18 år (födda 2002 och senare) får spela matcher, tävlingar och cuper om arrangören gör en riskbedömning och tar hänsyn till de råd och förbud som gäller.
- Tävlings- och träningsmatcher för vuxna är inte tillåtet.
Notera att samtliga omklädningsrum på kommunens idrottsanläggningar är stängda.
Det är viktigt att:
- bara friska symtomfria personer deltar i aktiviteterna
- det finns möjligheter att tvätta händerna
- undvika trängsel mellan människor.
Det räcker med en riskbedömning för varje idrottslag, eller liknande, för samtliga träningar/matcher kommande säsong, så länge det är samma restriktioner som gäller som när de skickade in riskbedömningen samt att de vidtar de åtgärder som behövs vid varje match. Observera: Vid nya restriktioner behöver varje lag göra en ny riskbedömning.
Rekommendationer och råd för idrotts- och träningsarrangemang
Folkhälsomyndighetens allmänna råd för matcher och tävlingar för barn- och ungdomar.
Folkhälsomyndighetens information till idrottsföreningar och träningsanläggningar om covid -19
Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer
Folkhälsomyndighetens guide för riskbedömningsverktyget
Skicka din riskbedömning i tid
Samtliga föreningar/arrangörer ska genomföra och skicka in en riskbedömning för godkännande till Kultur-, park och fritid senast klockan 12.00 tre dagar innan sammankomsten. Om arrangemanget genomförs under helgdagar ska riskbedömningen vara inskickad senast tre dagar innan helgdag.
Beslut och återkoppling
Fritidsenheten återkopplar inom 3 arbetsdagar. Beslut från Kultur-, park- och fritidsförvaltningen krävs innan bokning av arrangemangsyta kan godkännas.