För att må bra är det viktigt att man tar hand om sig. Det bästa sättet är att göra saker du gillar. Kanske är det att vara med kompisar, kanske är det att sova och vila, eller att träna och röra på sig. Att få närhet och genom att äta bra påverkar också hur du mår
"Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande" detta är den mest kända förklaringen av hälsa, den kommer från Världshälsoorganisationen (WHO). Kort sagt kan det beskrivas som att din kropp, din hjärna och dina relationer ska må bra.
Här kommer lite länkar som du kan ha nytta av - samtliga kopplade till hälsa på ett eller annat sätt.
Elevhälsan i Piteå
Elevhälsa är till för elever i skolan och består bland annat av kuratorer, psykologer , specialpedagoger, skolsköterskor och tillgång till skolläkare. Hit kan du vända dig med med olika frågor som hör din hälsa. Elevhälsan är en del av Piteå kommun.
Elevhälsan i Piteå
Piteå ungdomsmottagning
Till ungdomsmottagningen kan du komma från 12 år till den dag du fyller 26 år. Här kan du få hjälp med olika saker, bland annat skydd mot graviditet och könssjukdomar, graviditetstest, testa för könssjukdomar, samtal om kroppen, sex, könsidentitet, existentiella funderingar, nedstämdhet, ångest, stress, oro, relationer, levnadsvanor kopplat till psykisk hälsa med mera. Här jobbar barnmorskor, kuratorer, vägledare för unga män samt läkare.
Alla som jobbar på mottagningen har tystnadsplikt.
Piteå ungdomsmottagningen på Region Norrbottens webbsida Piteå ungdomsmottagning umo.se, en nationell webbplats för ungdomsmottagningar
Råd för god hälsa
Kost
Bra mat är en av de viktigaste sakerna att tänka på för att må bra, därför har Livsmedelsverket har satt ihop fem råd som hjälper dig att äta hälsosamt:
- Ät mycket frukt och grönt.
- Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
- Välj gärna nyckelhålsmärkta livsmedel.
- Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
- Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.
Vissa sorters fisk ska du inte äta mycket av om du är ung, om du ammar, om du är gravid eller planerar att bli gravid i framtiden. Läs mer om det på Livsmedelsverket.
Motion och träning
Det är viktigt för alla att röra på sig det är bra både för kropp och själ.
När man tränar är det inte bara kroppen som hålls i trim. Motion påverkar exempelvis vår sömn, minnet och vår inlärning. Dessutom mår du inte bara bättre idag och imorgon, utan också när du blir vuxen. Om du har en aktiv livsstil som ung ökar chansen att du blir frisk och pigg även i vuxen ålder.
Går du på högstadiet eller gymnasiet och vill prova på att träna gratis på ett antal anläggningar? Piteå kommun erbjuder dig gratis träning och friskvård genom projektet PUFF. Läs mer om PUFF här.
Sömn
Sömn är bra. När du känner dig utvilad och pigg går det ofta lättare att koncentrera sig i skolan eller på jobbet, du har närmare till ett skratt och lättare att lära dig nya saker. När du sover är det mycket som händer i kroppen. Under puberteten är sömnen extra betydelsefull för att du ska växa och utvecklas. Om du sover dåligt under en längre tid kan det påverka din hälsa och ditt humör väldigt mycket. Då är det viktigt att ta hjälp.
Det visar sig att din sömn kan påverkar om du har mobilen nära dig när du sover. Ett gott råd är att lämna din mobil på annan plats för att få bästa möjliga sömn.
Har du problem med trötthet eller sömn, och vill få hjälp med det, kan du kontakta Piteå ungdomsmottagning, din vårdcentral eller elevhälsan.
Stöd online
Det finns ett flertal stödlinjer, där du kan hitta någon att prata med om dina problem. Här listar vi ågra av dem
Stödlinjer online
Akut hjälp
Om du eller någon i din närhet behöver akut hjälp så finns det flera sätt. Följ länken för information
Akut stöd och hjälp