Språkets betydelse är viktigare än man tidigare trott, speciellt i de delar av landet där man talar dialekt. Inför jubileumsfirandet släpps nu en ny bok som kan användas i arbetet med äldre och personer med sjukdomstillstånd som demens och andra hjärnskador.
Nalta mäir oppa bondschka är en ny bok som demensutvecklaren Carina Lindgren och pensionären Arne Pettersson skrivit för att generationer ska kunna mötas och förstå varandra trots språkbarriären. I Piteå med omnejd har vi den så kallade pitebondskan som vår äldre generation talar. Vid olika sjukdomstillstånd, exempelvis demenssjukdom och andra hjärnskador, kanske det är det enda språk som man förstår.
Pitemålet kan idag ses som ett kulturarv som vi är skyldiga att förvalta och delge den yngre generationen, annars kommer den sakta att dö ut. Boken kan användas som ett aktivitetsmaterial och är fyllt av korsord, sånger, recept och mycket mer. Allt med texter på pitemål.
Boken med dess rättigheter är skänkta som gåva till föreningen Funktionsrätt Piteå vid firandet av Piteå 400 år. Korsorden i boken är skänkta av änkan till en man som skapade korsord på bondska. ABF och Stefan B. Andersson har bidragit med musik och egenskrivna låtar på bondska.
Boken kostar 100 kronor och kan köpas eller beställas hos föreningens Funktionsrätt. De håller till på Föreningarnas hus, Solandergatan 11 i Piteå.
Kontaktperson Sussi, FAMY, telefon 0911-197 64