Igår fick Storsunds byaförening ta emot priset för bästa lyktsläpp under nyårsfirandet med Piteå 400 år. Det var det kommunala projektet för Piteås 400-årsjubileum som uppmuntrat byarna att dokumentera släppet och av 15 medverkande byar så var det Storsund som imponerade mest.
Fredag 25 februari begav sig Per Lenndin till Storsund för att gratulera den by som lyckades bäst med att föreviga lyktsläppet på nyårsafton. Lyktsläppet anordnades i anslutning till det livesända jubileumsprogrammet på nyårsaftonens eftermiddag. Det var tänkt som ett historiskt tillfälle när vi tillsammans – i stad och i byar – släppte iväg totalt flera hundra miljövänliga lyktor mot skyn för att välkomna jubileumsåret 2021 och manifestera jubileumsfirandet.
Vid byagården i Storsund anordnades ett gemensamt stämningsfullt släpp av de miljövänliga ljuslyktorna, det släpptes också lyktor från flera håll i byn samtidigt.
- Vi vill uttrycka en gemensam byaanda som lyfter byn till en ljusare framtid i enlighet med Piteå kommuns ledord", beskriver Bo Forsell, talesperson i byaföreningen.
Startskott för jubileumsfirandet i byn
Nyårsarrangemanget ser byaföreningen som ett startskott till jubileumsåret 2021. Under sommaren kommer de att arrangera två dagars aktivitets-/byadagar för allmänheten med temat "På patron Hedqvists tid och i hans fotspår". Tanken är att synliggöra byns arv och rötter samt visa hur Piteås bygder utvecklats kulturellt, socialt, industriellt och ekonomiskt under århundraden.
Det blir aktiviteter vid byagården och guidad busstur i närområdet till platser där patronen byggde och startade verksamheter som hotell, skola och mejeri. Det blir också tidstypisk mat och kläder, historisk vandring runt i byn, fotoutställning över Markbygden och musikunderhållning.
Det är eldsjälarna Bo Forsell, Sisko Nevanperä, byaföreningens styrelse och bybor/medlemmar som planerar för firandet.
Arrangemanget ingår som en del i byaföreningens pågående satsning på kultur, naturturism och friskvård, där skjul för övernattning och utegym står klart och skyltade vandringsleder tar form. Syftet är att skapa en livskraftig by med ökad inflyttning, arbetstillfällen och ekonomiska förutsättningar att överleva i 400 år till i samarbete med övriga byar i Markbygden.
Återigen grattis till en fint genomfört lyktsläpp och grattis till det fina engagemanget i byn!
Den vinnande bilden

Bidragen till dokumentationstävlingen bestod av bilden ovan, fotograf Therese Jansson och redigerad av MS Nevanperä. En kort film av Maija Sisko Nevanperä ingick också i bidraget.