Barn och pedagoger i Piteå kommuns förskolor arbetar med olika teman och aktiviteter under 2021 för att uppmärksamma Piteå 400 år - Pitemålet, trädplantering, olika historiska inslag, djurhållning är några exempel på det kreativa och lustfyllda arbetet som genomförs i förskolan.
Invigningen av kommunens nya förskola, Strömnäsbacken planeras att bli en happening med koppling till firandet av Piteå 400 år under september.
Centrala området
Hummerstigens förskola
Barngrupperna kommer att besöka Grans naturbruksskola och arbeta med djurhållning förr och nu. För 400 år sen hade man djur för att överleva, barn idag har oftast inte sett en ko, eller förstår vad den ger oss.
Tallåsen och Ringblomman
Vi kommer att ha ”Maten förr” som ett tema.
Rönnens förskola
Vattnet kommer under temat ”Tillsammans är vi Piteå” att ta fram en inspirationsguide till arbete med Piteå stad med omnejd för förskola och skolans tidigare år. De kommer även att ta fram en prototyp på tillhörande spel till guiden.
Vinden &Elden Kommer att jobba med sånger, ramsor och sagor på Pitemålet. De kommer även att gå på utflykter med barnen för att upptäcka byggnader, kulturella platser och miljö runt staden samt eventuellt boka en guide från Piteåmuseet som kan gå en guidad tur för att visa Piteås historia och historiska platser.
Jorden Kommer att inleda året med att titta på avfallshistoria genom att studera frågan ”Hur har sopsorteringen förändrats i Piteå under åren?” Avdelningen kommer sedan att göra ett studiebesök till Pireva för att intervjua personalen om dessa förändringar, samt att barnen får bekräftat det de lärt sig om vikten av sorteringen.
Piteå C Västra
Kommer integrera Piteå 400 år i sitt pågående projekt om språk och kommunikation;
Hur såg berättande, ord och begrepp, skriftspråk, konst, sång och musik ut på 1600-talet?
Vi kommer att utgå från barnens ålder och intressen i arbetet, vad som kan bli ett aktivt och meningsfullt undersökande och utforskande, så det kommer att bli lite olika inriktningar på olika avdelningar.
Möjliga inriktningar:
Konst i världen, Titta, samtala och måla barocken
-Lek och leksaker
-Berättande (ev. ta hjälp av förälder som arbetar på Piteå museum)
-Tidslinje från 1600 tal- till nutid
-Bibliotek (böcker från förr, ”Fröjdefulla lekar”)
-Göra en bok/häfte med barnen
-Mat
-Musik och sång
-Kläder
-Uppmärksamma Pite-målet
Pitholmsområdet
Invigningen av den nya förskola, Strömnäsbacken planeras till 11 september koppling till firandet av Piteå 400 år.
Strömnäs/Pitholm
förskolor Planerar att synliggöra hur man levde på 1620-talet i jämförelse med hur vi lever idag. Olika tankar - vilken teknik fanns förr? hur hälsade man på varandra. vad lekte barnen eller arbetade dem hemma. går att koppla till årets julkalender som utspelade sig för 100 år sedan. Vem gick i skola? Hur var skolan utformad? Koppla till barnkonvention som nu finns och blivit lag. äldre barn tog hand om syskon. vilka byggnader finns kvar idag? barnaga. barn var inte barn utan mindre vuxna. Planen är att göra en tidsresa tillsammans med barnen genom att prata om hur det såg ut i Piteå för 400år sedan.
Klubbgärdet/Munksund förskolor Kommer att göra en tidslinje där barnen får en uppfattning hur mycket 100 år är, 200 år osv.
Kommer även att arbeta med frågeställningar kring vad som finns i närområdet; flottningen, gamla byggnader, kanalen, hur såg det ut i stan tidigare, och hur levde man förr: mat, leksaker, kläder o.dyl.
Öjebyområdet
Tillsammans kommer vi att genomföra en gemensam avslutning för hela området med en vandring genom Öjebyn och utflykter i närområdet.
Infjärdenområdet
Hortlax förskolor
Planerar att ha en utomhusmarknad, dvs. om det går att genomföra utifrån rådande omständigheter, vid Hortlax kyrka. Inför denna marknad ska det tryckas upp böcker med lokala recept som barnen har provat, varit med och skrivit och illustrerat. Barn ska ”fraktas” från Jävre och Blåsmark med buss.
Under hela läsåret 20/21 har Hortlax förskolor arbetat aktivt med temat Piteå 400 år. I Jävre har barnen utforskat historiska platser i närområdet och anknytning till det arbetat vidare på förskolan, bland annat har de byggt fyrar, tillverkat Jävresmycket, bakat eget bröd, byggt stall på gården. I Blåsmark har de i huvudsak arbetat med att ta fram en receptbok, med recept från förr, nutida och framtida recept. Recept som barnen har provlagat, tillverkat och noga dokumenterat och illustrerat på olika sätt. På Norrby förskola har bland annat kända byggnader i närmiljön utforskats. Gamla fotografier om hur de såg ut förr i Hortlax har studerats och jämförs med hur det ser ut idag. Hur bodde man förr i tiden, vad arbetade man med jämfört med hur det ser ut idag. På Ängens förskola har det skett många promenader och cykelturer i närmiljön där de har utforskat olika saker, te x hur dagens fordon ser ut och jämfört det med fotografier på gamla fordon, vilket har blivit till ett memory som inspirerat till många intressanta samtal. I utforskandet av Piteå 400 år har barnen fått ta del av många olika uttrycksformer. På alla förskolor har barnen fått uppleva och delta i ett varierat utbud av hur man levde förr, lokala maträtter, gamla lekar och sagor m.m.
Bergsvikens förskolor
Vi planerar att göra en permanent installation, t ex plantera träd på lämpligt ställe och förse denna ”trädplantering” med skyltar om vem som har planterat dem och när, samt en parkbänk intill träden. I arbetet med Piteå 400 år har dåtid, nutid och framtid har varit i fokus. Spännande samtal med barnen har pågått för att fånga deras tankar och teorier om det som varit, det som pågår nu och det som kommer längre fram. Under året har Bergsvikens förskolor bland annat arbetat med ordlistor, sånger, ramsor och sagor på Pitemålet som barnen har illustrerat på olika sätt både analogt och digitalt. En sång om Piteå har barn och personal skapat på Gula längans förskola. Barnen i Röda husets förskola har bland annat byggt hur framtida fordon kan komma att se ut i Piteå. På Krumelurens förskola har barnen byggt det framtida Piteå. Närmiljön har utforskats av alla förskolor. Utflykter till Svensbyliden och kyrkstaden i Öjebyn är historiska platser som också har utforskats.
Lillpite, Böle, Roknäs och Svensbyn
Förskolorna planer för en permanent installation på respektive utegård, att plantera träd och förse denna ”trädplantering” med skyltar om vem som har planterat dessa och när det skedde. Detta kopplar vi ihop med skola för hållbar utveckling.
Halvdagar på Swensbylidja med bussar från de olika enheterna där vi delar upp oss i mindre grupper med guidning i området.
Norrfjärdensområdet
Hela Norrfjärdens förskoleområde kommer att arbeta med Norrfjärden och Alterdalen förr med fokus på närmiljön. Vi kommer att titta på och besöka bl.a kyrkstugeområdet och jobba med kartor och bilder från förr från närområdet. Arbetet kommer att vara både digitalt och analogt. Barnen vid Rosviks förskola kommera att fokusera på deras närmiljö med bland annat besöka Rosforsbruk.
Under jubileumsåret kommer vi även att fördjupa oss i lekar, sånger, dans och språk/rytmik som man lekte förr som barn. Tanken är att trycka ett häfte för att dokumentera detta så det finns kvar.
På förskolornas utegårdar uppmärksammas stadens 400 års firande genom att barnen får sätta sitt avtryck genom en permanent installation som exempelvis ett träd.