Piteå 400 år

 
 

Barocksällskap bjuder på musik, dans och 1600-talsstämning i jubileumsstaden Piteå

7 juli 2021

Ta chansen att uppleva 1600-talet i Piteå under nästa vecka.

Under kommande vecka sveper historiens vindar in över Piteå och ger piteborna en chans att få uppleva 1600-talets kultur, som en del i jubileumsfirandet av Piteå 400 år. Stadens gator likväl som Öjebyn och Swensbylijda fylls av historisk dans och pråliga tidstypiska dräkter. Det är en grupp dansare och musiker som tar oss tillbaka till tiden när Piteå fick stadsrättigheter.

Ny hållbar förskola igång efter sommaren

28 juni 2021

Kreativa utemiljöer som samspelar med naturen tar form vid Strömnäsbackens förskola

När skolornas hösttermin drar igång öppnar också dörrarna till Piteå kommuns nya förskola - Strömnäsbackens förskola. Barngrupperna välkomnas av nya, fräscha lokaler och utemiljöer som är genomtänkta in i minsta detalj - både utifrån hållbarhet, barnens och verksamhetens behov.

50 år genom kameralinsen

22 juni 2021

Gunnar Westergren har förevigat många historiska händelser i Piteå.

Pressfotografer har genom tiderna varit viktiga för att dokumentera historiska händelser - internationellt, nationellt, regionalt och lokalt. Gunnar Westergren är en lokal fotograf som varit yrkesverksam i 50 år. Hans resa har gått från analog filmrulle med 12 bilder till oändliga digitala möjligheter.

Pensionärer och ungdomar visar graffitikonst i Södra Hamn

18 juni 2021

Ivar Johansson jobbade två hela dagar med sitt verk.

Lördag den 19 juni öppnar officiellt utställningen Pijtmål i Södra Hamn, där pensionärer och unga visar upp sina graffitiverk för allmänheten. Under veckan har erfarna graffitikonstnärer guidat dem i en teknik som var helt ny för samtliga. Resultatet är elva stora, färgstarka och kreativa konstverk som är ett tillskott i stadsmiljön fram till 29 augusti.

Förskolor arbetar med temat Piteå 400 år

17 juni 2021

Det vardagliga livet förr i tiden har varit ett populärt tema, mjukkakor och tunnbröd har bakats.

Det sjuder av aktiviteter på förskolorna i Hortlax område - temat är Piteå 400 år. Det förs resonemang om vilken mat man åt förr i tiden, hur man tog sig fram och hallå - vilka kläder hade man på sig? På förskolorna i Jävre, Blåsmark, Norrby och på Ängen har det under hela läsåret pågått och pågår fortfarande ett intressant, spännande och utvecklande arbete där barn och pedagoger har arbetat fördjupat ur ett dåtids-, nutids- och framtidsperspektiv med fokus på Piteå.

Skolelever i åk 9 hyllar 400-åriga Piteå med konst

9 juni 2021

Vackert stilleben, Palt äts oftast med smör och lingonsylt

Idag öppnar en fotoutställning upp - en hyllning till stadens 400 års firande.