Piteå 400 år

 
 

Skogspromenad + boktips = sant

7 juni 2021

Kombinera din promenad med kulturella inslag och ta del av 400 boktips runt om i kommunen.

Denna sommar kommer 400 boktips att finnas utplacerade runt om i kommunen. Allt du behöver för att kunna ta del av detta fina erbjudande är en smart telefon, en app för att läsa QR-koder och glada promenadfötter.

Amanda Mendiant skapar i regn vid konstnärligt utbyte mellan jubileumsstäder

28 maj 2021

Amanda förbereder sig inför residenset i Göteborg.

På måndag startar den andra delen i ett konstnärligt utbyte mellan Piteå, Luleå, Borås och Göteborg som alla firar 400 år 2021. Fyra konstnärer, en från vardera stad, ska göra sin tolkning utifrån ett givet tema. Nu är Göteborg värdstad och temat är regn. Piteås representant Amanda Mendiant är väl förberedd för sitt uppdrag, som till stor del handlar om att utforska mötet mellan skapandet och regn.

Elskåp blir konstverk

25 maj 2021

Hjortron på kvällen - Sam Wilén

Tysta och grå står de där längs våra gator… men plötsligt har Piteås elskåp blivit rena konstverken! Piteå stad firar 400 år!

Fem elever prisades för sina bidrag i jubileumsdialogen om Piteås framtid

24 maj 2021

Vinnande bidrag i jubileumsdialogen "Min bild av Piteå"

På dagens kommunfullmäktigemöte fick fem elever ta emot pris för sina fantasifulla bilder och teckningar om framtidens Piteå. Sammanlagt 86 bidrag har kommit in med visioner och önskningar på hur Piteå ska se ut om 30 år. Miljövänliga fabriker, säkra cykel- och gångvägar, superdatorer och handsprit som hjälper mot precis allt är några exempel på alla kreativa idéer som deltagit i tävlingen.

Rådhustorget snart klart

12 maj 2021

Torgbrunnen är på plats

Arbetet med att utveckla Rådhustorget har pågått flera år och nu närmare det sig sitt slut. Torgbrunnen är på plats och inom kort ska torget möbleras med blommor och nya parkbänkar - några av dem interaktiva med möjligheter att lyssna på ljudfiler med hjälp av en inbyggd mediaspelare. Förhoppningen är att det unika 1600-talstorget ska få nytt liv och bli en naturlig och trivsam plats för möten och umgänge.

Pris till forskarinsats om Piteås befolkning

11 maj 2021

Piteborgare - en kartläggning av Piteås tidiga befolkning.

Piteborgare är resultatet av elva års kartläggning av Piteås befolkning under stadens 200 första år. Nu har arbetet tilldelats priset Årets släktforskningspublikation av Sveriges Släktforskarförbund. Grattis önskar vi Piteåbygdens Forskarförening. Bra jobbat!