Piteå 400 år

 
 

Piteborgare – en omfattande kartläggning av pitebor i historien

4 februari 2021

Piteborgare - en kartläggning av Piteås befolkning

Piteborgare är en kartläggning av Piteå Stads befolkning mellan år 1621 till ca år 1815. Resultatet är en sökbar databas med ca 10 000 namngivna personer. Bakom det gedigna arbetet ligger Pitebygdens Forskarförening som gjort forskningen tillgänglig.

Pitebor erbjuds stor konst i stadsmiljö under jubileumsåret

26 januari 2021

En av bilderna i utställningen - interiör på Lövholmens ångsågverk.

På fredag 29 januari kl. 12.00 invigs utställningen Piteås industrihistoria. Det är den första av fyra utomhusutställningar som kommer genomföras under jubileumsåret 2021. Utställningen består av 12 historiska bilder i stora format som ställs ut i anslutning till Stadsberget. Utställningen finns på plats fram till 25 april.

Pite on my mind – En utställning på elskåp med ungas tankar om staden

14 januari 2021

PiteEnergi och UNG – kultur, park och fritid en jurybedömd utställning som utspelar sig på elskåp i centrala Piteå.

I samband med Piteå stads 400-års jubileum utlyser PiteEnergi och UNG – kultur, park och fritid en jurybedömd utställning som utspelar sig på elskåp i centrala Piteå. Nu söker vi personer som är födda mellan 1995-2005 som vill lämna in bidrag för en chans att delta. Temat för utställningen är ”Pite on my mind” och man får arbeta i valfri teknik, färdigt verk skickas in digitalt.

Stjärnspäckad inledning på jubileumsåret

31 december 2020

Åsa Ivarsdotter guidade publiken genom jubileumsprogrammet.

Pricksäkra Hanna och Elvira, skönsjungande Nadja och stjärnstylisten Cia är några av de stjärnor som förgyllde nyårsaftonens digitala program. Programmet – i kombination med det omfattande lyktsläppet – var den officiella starten på jubileumsåret Piteå 400 år. Nyårsaftonens event blev till ett löfte om ett spännande 2021

Snöskulpturer ska försköna jubilaren Piteå

5 november 2020

Crowd av Giri Lastovicka och Jan Lastovicka, Luleå Vinterbiennal 2006

Under februari månad kommer pitebor att kunna följa fyra snöskulpturer ta form i centrala Piteå. Då ska nämligen en konstnär från vardera Piteå, Luleå, Borås och Göteborg skapa sitt bidrag till Piteå som fyller 400 år. Nu finns det chans för etablerade konstnärer i de fyra städerna att söka till det spännande konstprojektet.

Attackteater, utställningar och galakväll får stöd av Jubileumspotten Piteå 400 år

12 december 2019

Sedan september har nio ansökningar beviljats stöd från jubileumspotten.

Nu börjar jubileumsåret fyllas på med evenemang och aktiviteter som får stöd av jubileumspotten Piteå 400 år. Hittills har nio ansökningar beviljats bidrag med totalt 175 000 kronor av den miljon som kommunen har avsatt för potten. Störst bidrag har hittills gått till Piteå museum för en utställning om Gråträskfyndet, som berättar om den viktiga handelsleden mellan Europa och främre Asien redan för 700 år sedan.