Piteå 400 år

 
 

Pite on my mind – En utställning på elskåp med ungas tankar om staden

14 januari 2021

PiteEnergi och UNG – kultur, park och fritid en jurybedömd utställning som utspelar sig på elskåp i centrala Piteå.

I samband med Piteå stads 400-års jubileum utlyser PiteEnergi och UNG – kultur, park och fritid en jurybedömd utställning som utspelar sig på elskåp i centrala Piteå. Nu söker vi personer som är födda mellan 1995-2005 som vill lämna in bidrag för en chans att delta. Temat för utställningen är ”Pite on my mind” och man får arbeta i valfri teknik, färdigt verk skickas in digitalt.

Stjärnspäckad inledning på jubileumsåret

31 december 2020

Åsa Ivarsdotter guidade publiken genom jubileumsprogrammet.

Pricksäkra Hanna och Elvira, skönsjungande Nadja och stjärnstylisten Cia är några av de stjärnor som förgyllde nyårsaftonens digitala program. Programmet – i kombination med det omfattande lyktsläppet – var den officiella starten på jubileumsåret Piteå 400 år. Nyårsaftonens event blev till ett löfte om ett spännande 2021

Snöskulpturer ska försköna jubilaren Piteå

5 november 2020

Crowd av Giri Lastovicka och Jan Lastovicka, Luleå Vinterbiennal 2006

Under februari månad kommer pitebor att kunna följa fyra snöskulpturer ta form i centrala Piteå. Då ska nämligen en konstnär från vardera Piteå, Luleå, Borås och Göteborg skapa sitt bidrag till Piteå som fyller 400 år. Nu finns det chans för etablerade konstnärer i de fyra städerna att söka till det spännande konstprojektet.

Attackteater, utställningar och galakväll får stöd av Jubileumspotten Piteå 400 år

12 december 2019

Sedan september har nio ansökningar beviljats stöd från jubileumspotten.

Nu börjar jubileumsåret fyllas på med evenemang och aktiviteter som får stöd av jubileumspotten Piteå 400 år. Hittills har nio ansökningar beviljats bidrag med totalt 175 000 kronor av den miljon som kommunen har avsatt för potten. Störst bidrag har hittills gått till Piteå museum för en utställning om Gråträskfyndet, som berättar om den viktiga handelsleden mellan Europa och främre Asien redan för 700 år sedan.

Nu släpps jubileumsboken om Piteås 400-åriga historia

28 november 2019

Den 4:e och 7:e december är det boksläpp för boken om Piteås 400-åriga historia.

I början av december anordnas två boksläpp när Piteå kommun lanserar jubileumsboken inför 400-årsfirandet 2021. Boken är skriven av Uno Westerlund och beskriver Piteås utveckling från det att staden fick sina stadsprivilegier 1621 och fram till idag.

Nu blir Piteås lokaltrafik fossilfri

15 november 2019

Res hållbart med bussen! År 2021 blir Piteås lokaltrafik fri från fossila utsläpp.

Från och med 1 juli 2021 kommer Piteås lokaltrafik att trafikeras av elbussar. Det framgår i det tioåriga kollektivtrafikavtal som Piteå kommun tecknat med trafikbolaget Nobina. Piteå blir därmed den första kommunen i Norrbotten – möjligen hela Norrland – som trafikerar sin tätortstrafik med 100 procent elbussar.