För dig som har dålig aptit eller som behöver öka i vikt är det viktig att äta små energirika mellanmål och kvällsmål. Glöm inte att äta frukost, lunch och middag.
Frukost
- Gröt med bär, sylt eller fruktmos och mjölk, 1-2 smörgåsar med matfett och pålägg samt frukt eller grönsaksbit
- Fil eller yoghurt med grynblandning samt frukt eller bärmos, 1-2 smörgåsar med matfett och pålägg
- Kaffe eller te med 2-3 smörgåsar med matfett och pålägg, ett ägg och en frukt
Exempel på bra pålägg är: ost, skinka eller annat rökt kött, köttskivor, kalvsylta, inlagd sill, ägg, makrill, köttbullar eller leverpastej.
Protein från kött, fisk, ägg och mejeriprodukter är viktigt för muskulaturen och för god sårläkning
Lunch och Middag - Snabba, enkla och goda
- Köttbullar, brunsås, kokt potatis eller kokta makaroner med kokta eller rårivna morötter
- Stekt portionslax, kokt potatis och kall sås samt kokt broccoli
- Inlagd sill eller gravad lax, kokt potatis, gräddfil samt ett kokt ägg
- Kyckling med ris och currysås samt en grönsallad
- Kalvsylta, kokt potatis och rödbetssallad
Smörgås, dryck och eventuellt en efterrätt gör måltiden komplett! Drick gärna mjölk till maten då det ger ett bra kalcium- och D-vitamintillskott.
Mellanmål och kvällsmål
- Smörgås med kaffe, te eller mjölk
- Ostkaka med sylt
- Glass med bär, glasstrut eller glasspinne
- Kaffe med bulle eller rulltårta med vispgrädde
- Pepparkakor med dessertost och frukt
- Yoghurt eller fil med flingor, sylt eller bärmos
- Välling
- Smoothie
Har du dålig aptit eller behöver öka i vikt är det
viktig att äta ofta.
Frukost, mellanmål, lunch, middag och kvällsmat.
Bra frukost är till exempel:
- Gröt med sylt och mjölk.
- Smörgås med smör och pålägg.
- Frukt och grönsaker.
- Fil eller yoghurt med müsli.
Protein
Protein är viktigt för muskler och läkning av sår.
Protein finns i:
- Kött.
- Fisk.
- Ägg och mejeriprodukter.
En bra lunch eller middag kan vara:
- Köttbullar, brunsås, kokt potatis eller
makaroner och morötter.
- Lax, potatis, sås med kokt broccoli.
- Inlagd sill, potatis, gräddfil och kokt ägg.
- Kyckling, ris, currysås och grönsallad.
- Kalvsylta, potatis och rödbetssallad.
- Drick gärna mjölk till maten.
- Ät smörgås till maten.
Mellanmål och kvällsmål:
- Smörgås med kaffe, te eller mjölk.
- Ostkaka med sylt.
- Glass med bär.
- Kaffe, bulle eller rulltårta med vispgrädde.
- Pepparkakor med dessertost och frukt.
- Yoghurt eller fil med flingor och sylt.
- Välling eller smoothie.