Lärande rekrytering 2.0 var ett Europeiskt Socialfondsprojekt med syfte att underlätta för individer som står längst ifrån arbetsmarknaden, att komma närmare arbete och därmed egen försörjning. Projektet har varit ett samarbete mellan Piteå kommun, Företagarna i Piteå och Arbetsförmedlingen och pågick under perioden 2021-02-01 - 2023-02-28.
Bakgrund och målgrupp
Den demografiska utvecklingen i Norrbotten är utmanande med en stor generationsväxling där de äldre blir allt fler, och de yngre som ska bära upp service och produktion blir färre. Trots att det har rått högkonjunktur en längre tid, finns det grupper av individer som mer eller mindre konstant står utanför arbetsmarknaden och som har svårast för att få eller behålla ett jobb. Dessa grupper domineras av nyanlända, unga utan fullständig skolgång samt personer med funktionsnedsättningar. Dessa personer har utgjort den primära målgruppen för projektet och representerar ca 60 procent av alla som är registrerade hos Arbetsförmedlingen. Parallellt med att denna arbetskraftsresurs står utan arbete har många arbetsgivare haft svårt för att hitta och rekrytera rätt personal. Prognostiskt ser konjunkturen ut att försämras de närmaste åren och syftet med projektet har varit att fokusera på insatser som ska föra individer ur den primära målgruppen närmare studier eller arbete. Arbetsgivarna har därmed utgjort den sekundära målgruppen.
Syfte och mål
Syftet har varit att individer ur den primära målgruppen ska ha kommit till arbete eller studier eller på annat sätt närmat sig desamma. Syftet har även varit att påverka attityder, anpassningsförmåga samt strukturer hos arbetsgivare för att ta emot, anställa och behålla personer från primärmålgruppen.
70 individer skulle erbjudas plats i projektet och av dessa skulle minst 50 procent har kommit i arbete eller studier eller på annat sätt närmast sig dessa. Arbetsgivarna skulle medverka genom att erbjuda arbetsträning, praktik eller anställning
Den sekundära målgruppen är i första hand arbetsgivare inom det privata näringslivet. Genom projektet ska 70 individer erbjudas arbetspraktik.
Metod och tillvägagångssätt
Lärande rekrytering introducerade de nya stödfunktionerna matchare och språkstöd, specifika verktyg med utgångspunkt i arbetsgivarperspektivet samt utbildningar för handledare, chefer och arbetsplatser i ett nytt förhållningssätt till arbetspraktik. Det nya förhållningssättet innefattade även arbete med språkutveckling av yrkessvenska på arbetsplatsen med uppföljning, bedömning och dokumentation av lärandet.
Vi fortsätter nu att utveckla inkluderande metoder, i kombination med arbetssättet Supported Employment, för ett individanpassat, strukturerat och systematiskt stöd för såväl individ som arbetsplats i samband med arbetsplatsförlagd praktik. Olika former av kompetenshöjande stödinsatser för digitala baskunskaper i användande av IT samt gruppverksamhet med olika teman kommer även att genomföras.
Effekter och mål
Majoriteten av deltagarna ska ha närmat sig eller kommit i arbete efter deltagande i projektet. Detta innefattar även påbörjande av yrkesförberedande studier. Projektet eftersträvar också effekten att arbetsplatser ökar sin kompetens att introducera och behålla anställda med skilda förutsättningar såsom språk, funktionsvariation och kort utbildning. Detta kan ske genom ändrad inställning, anpassningsförmåga och struktur samt införande av ambassadörer i detta förhållningssätt.
Projekttid
2021-02-01 – 2023-02-28