"Hon lärde mig att sluta skjuta upp saker"

 

Mats håller äldre kvinnas hand

Bildtext: Livet kan förändras så fort och att se det på nära håll högg tag i mig.

 

Ibland behöver vi alla en nystart. Det kan vara en flytt, en ny hobby eller som i Mats Öbergs fall – ett drastiskt karriärbyte. Nu jobbar han som undersköterska i hemtjänsten på Piteå kommun, efter en lång karriär inom livsmedelsindustrin.

Under en semesterresa till Kap Verde 2014 kände Mats Öberg att det var dags att göra något helt nytt. Kort därefter lämnade han sitt jobb på ett köttföretag för att börja jobba inom vård och omsorg. Han sökte jobbet en tisdag och började på torsdagen samma vecka.

– Det gick snabbt och jag minns att det var lite nervöst att plötsligt vara ensam man på jobbet, skrattar Mats. Men jag fick så fina kollegor och det i kombination med arbetsuppgifterna gjorde att jag direkt kände att jag hamnat rätt. Jag hade länge velat prova något nytt och det här blev en lyckträff, fortsätter han.

Porträttbild av Mats Öberg Bildtext: Livserfarenheten gav Mats nya perspektiv för vad han ansåg vara ett givande arbete. 

Karriärbytet kom efter att Mats Öberg fyllt 40 år. Det var en helt avgörande del för det nya karriärsvalet då han menar att livserfarenheten gett nya perspektiv för vad han ansåg vara ett givande arbete.

– Att jobba inom hemtjänsten kanske inte var något jag hade drömt om tidigare i livet. Men med åren ändras ens värderingar och det blir tydligare vad som egentligen betyder något. Jag och mina kollegor gör livet lite bättre för de som av en eller anledning behöver hjälp i vardagen. Det märks att vi gör skillnad för våra vårdtagare och det är en känsla jag tar med mig från jobbet varje dag. Att kunna gå hem och känna att jag gjort ett viktigt jobb som också gjort någon annans dag bättre, säger han.

På väg till nästa vårdnadstagare.

Bildtext: Jag och mina kollegor gör livet lite bättre för de som av en eller anledning behöver hjälp i vardagen.

Det finns många fördelar, men vad är utmaningen?

– Självklart finns det tillfällen då vårdtagarna befinner sig i livets slutskede. Men det är också det som gör att det känns viktigt, att bidra till att den sista tiden inte bara blir en transportsträcka.

Vilket minne från karriären har etsat sig fast extra mycket?

– En av våra brukare, en kvinna som fått cancer som nybliven pensionär och vars man hade fått Alzheimers, sa alltid till mig: ”Vi hade tänkt göra si och så, men nu blev det så här istället. Så passa på att göra så mycket du kan, medan du kan.” Livet kan förändras så fort och att se det på nära håll högg tag i mig. Hennes ord är något jag verkligen tagit till mig och hon lärde mig att sluta skjuta upp saker.

Porträttbild av Mats Öberg

Bildtext. Mats trivs i rollen som undersköterska i hemtjänsten.

Nyligen flyttade Mats Öbergs far in på ett äldreboende. Det är en process som han själv tror varit ännu tuffare om han inte haft inblicken i vården som han har genom sitt jobb.

– Jag tror det hade varit jobbigare om jag inte vetat hur bra äldrevården i Piteå kommun är och hur högt personalen värdesätter sina jobb. När du vet vilket stöd du vill att dina egna nära – och du själv – ska få när det är dags så blir det ännu tydligare hur viktigt jobbet är.