15 svensklärare från Strömbackaskolan genomförde under läsåret 2018/19 ett aktionsforskningsprojekt tillsammans med skolforskare Ulrika Bergmark, Piteå kommun och LTU, samt litteraturforskarna Ann-Britt Palo och Lena Manderstedt, LTU.
Området för aktionsforskningen
Ämnesgruppens utvecklingsarbete har länge fokuserat på litteraturundervisning och vi har genomfört flera mindre litteraturprojekt. Orsaken till vårt intresse är det motstånd mot att läsa skönlitteratur som vi ofta möter i vårt arbete.
Syftet med projektet
Aktionsforskningen syftade till att undersöka lärares och elevers erfarenheter av gemensam, kontinuerlig läsning och bearbetning av det lästa i litteratursamtal.
Genomförande
Under projektets gång har lärarledda litteratursamtal i halvklass genomförts en gång i veckan. Lärarna har reflekterat över samtalen skriftligt och muntligt, enskilt och i grupp. Förutom lärarreflektioner ligger reflekterande elevtexter och elevintervjuer till grund för resultatet, vilket presenterades vid ett seminarium i juni 2019.
Resultat och lärdomar
En viktig slutsats är att elevernas förståelse verkligen utvecklas av att bearbeta texter tillsammans och därför tycker vi att det är viktigt att inte lämna eleverna ensamma med texterna. Vi konstaterar att lärare och elever delar bilden av ett lyckat samtal: ett autentiskt samtal där deltagarna är engagerade, kommer till tals och olika tolkningar berikar varandra. Vilka texter som läses har betydelse för samtalet, liksom gruppstorlek, gruppsammansättning och fysisk plats. Samtalen har haft positiv inverkan på det sociala klimatet i klasserna och både lärare och elever är generellt positiva till arbetsformen. Eleverna har läst betydligt fler böcker än tidigare och en vanlig uppfattning är att litteratursamtal är bra, om man måste läsa böcker. Lärarna framhåller att litteratursamtalet utgör ett bra underlag för bedömning.
Projektet kommer att få betydelse för vår fortsatta litteraturundervisning och för utvecklingsarbetet i andra avseenden. Vi har utvecklat vår samarbetskompetens, vår samtalsledarkompetens och vår kompetens att inspirera och entusiasmera. Mest av allt har vi utvecklat vår vetenskapliga kompetens och vi har tillgodogjort oss arbetssätt som möjliggör fortsatt utvecklingsarbete på vetenskaplig grund.